Restvocht na een overstroming (of verbouwing)?

 In Fundering, Optrekkend vocht

Restvocht! Wat kunt u er tegen doen?

Na de recente wateroverlast in het zuiden van Nederland leek het ons passend een artikel te schrijven over restvocht. We zullen u in dit artikel vertellen wat het precies is en wat u er tegen kunt doen. Het is namelijk al vervelend genoeg indien u getroffen bent door een overstroming. Het afvoeren van het restvocht om te voorkomen dat u nog verdere schades oploopt in de vorm van schimmels of vochtige muren is dan ook van groot belang. Heeft u vocht in muren door de overstroming? Wij helpen u verder.

Wat is restvocht?

Restvocht is vocht in uw woning dat achterblijft na bijvoorbeeld een verbouwing of een overstroming. Het is dus vocht dat overblijft in uw vloer of muren. Dit vocht kan indien het niet op een juiste manier weggewerkt wordt uiteindelijk tot schade leiden. 

Door de capillaire werking is het mogelijk voor dit restvocht om op te gaan trekken in de muren. De capillaire werking is de zuigende kracht van een steen. Voornamelijk bakstenen zijn hier erg gevoelig voor, dit komt omdat bakstenen poreus zijn. Poreus wilt zeggen dat er luchtbellen tussen het materiaal zitten, hierdoor is het voor vocht makkelijker om in poreuze materialen op te trekken. 

Wanneer uw woning bijvoorbeeld door wateroverlast of een overstroming een korte periode onder water heeft gestaan, is het mogelijk dat er vocht in uw spouw of kruipruimte terecht is gekomen. Dit hoeft niet gelijk voor problemen te zorgen, indien er genoeg ventilatie aanwezig is in uw woning zal dit met verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Indien er niet voldoende ventilatie aanwezig is kan het echter voor grote problemen zorgen. Vocht in muren kan leiden tot: een verhoogde energierekening doordat uw woning minder snel warm wordt, schimmels, loslatend verf en/of stucwerk en gezondheidsklachten.

Wat zit er in water? | Willem Wever

Wat kunt u er tegen doen?

Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat al het overtollige vocht uw woning kan verlaten. Dit kunt u op verschillende manieren doen! 

Ventileren en stoken

Door voldoende te ventileren zorgt u ervoor dat het vocht in muren uit uw woning verdwijnt, hiervoor moet u in uw woning voldoende mogelijkheden hebben. Alleen het openzetten van een klapraam is niet voldoende. Ventilatie roosters of een mechanische ventilatie unit zijn in de praktijk vaak het beste. We horen vaak van mensen dat ze de ventilatieroosters dicht doen, dit is echter niet de bedoeling. Deze roosters zijn er juist voor ontworpen om nagenoeg altijd open te staan. Verder is het belangrijk dat u hierbij voldoende stookt, dit zorgt er namelijk ervoor dat de verdamping van het vocht op gang gebracht wordt. 

Aanvullend kunt u het overwegen om bouwdrogers te plaatsen om het drogingsproces proces te versnellen. 

Carebrick

Indien de ventilatie mogelijkheden in uw woning onvoldoende zijn of u deze niet op een juiste manier benut. Dan is het goed mogelijk dat het vocht voor een lange periode aanwezig in uw woning zal blijven. Vooral het drogen van inpandige muren is erg afhankelijk van ventilatie. Dit komt omdat er geen zon, wind of andere weersomstandigheden zijn om die de muur sneller kunnen laten drogen. Het Carebrick systeem maakt het mogelijk om deze muren sneller te drogen. Ook droogt het tot 1,5 meter onder maaiveld uw kruipruimte, zodat het vocht volledig uit uw woning verdwijnt. 

Wij garanderen binnen 2 jaar dat de muren weer binnen de streefwaarde liggen. De streefwaarde voor vocht in een muur is 15% of lager. 

optrekkend vocht kosten

Herstellen stuc en schilderwerk

Voordat u overgaat tot het herstellen van het stuc en schilderwerk op de muur is het belangrijk dat uw muren een vochtpercentage maximaal 30% hebben. Onze ervaring uit de praktijk leert echter dat er te vaak haastig tot herstelwerkzaamheden wordt overgegaan. Dit geeft vaak slechte resultaten, het stucwerk of de verf zal hoogstwaarschijnlijk binnen een maand al afbladderen. Daarom is het goed om uw schilder of stukadoor voor dat er aan de werkzaamheden begonnen wordt een meting te laten uitvoeren.

Wilt u een vrijblijvende afspraak?

Hopelijk heeft u ondanks de zware regenval en wateroverlast geen schade aan u of uw woning gehad. Indien u last heeft vochtproblemen helpen we u graag verder

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!