Hoe groot zijn de vochtproblemen in Nederland?

 In Vocht in huis, vochtige muur

1 op de 5 huizen in Nederland heeft last van vochtproblemen (AD). Er zijn in Nederland ongeveer 7,7 miljoen woningen (2017), dit betekent dat er totaal 1,54 miljoen woningen in Nederland zijn met een schimmel of vochtprobleem. Dit is een groot maatschappelijk probleem dat op korte termijn aangepakt moet worden. Het leven in een woning met schimmel en/of vochtproblemen is namelijk zeer schadelijk voor de gezondheid van de bewoners. Met name voor jonge kinderen is dit zeer kwalijk.

Wie bezit de problematische woningen?

In een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door de Rijksoverheid, is onderzocht hoe groot de nationale schimmel- en vochtproblemen zijn. Dit onderzoek heet: Het woononderzoek. We nemen dit onderzoek graag met u door. Er komen namelijk interessante feiten naar voren uit dit onderzoek.

Een overgroot deel van alle woningen in Nederland, zowel koop als huur zijn gebouwd voor 1970. Dit vergroot de kans op vochtproblemen aanzienlijk. Er kan gerust gezegd worden dat er een verband is tussen het bouwjaar van een woning en de kans op vocht.  Eigenlijk neemt de kans op vochtproblemen al toe wanneer het bouwjaar van de woning voor 1992 is. Na 1992 zijn er grote bouwfysische en thermische aanpassingen doorgevoerd in de constructie van woningen. Door het doorvoeren van  deze aanpassingen is het ontstaan van klachten als optrekkend vocht erg afgenomen.

“Vaak worden de problemen weggewuifd door aan te geven dat er extra geventileerd of gestookt moet worden, zo simpel is het echter in de praktijk niet”.

Het bouwjaar van de woning heeft duidelijk invloed op de aanwezigheid van schimmel en vochtklachten in de woning. Hoe ouder de woning, hoe groter de kans op schimmel en vochtklachten.

Druk van het kabinet voor verbetering

Sandra Beckerman (SP) wilt dat er door het kabinet stappen ondernomen worden. “Ze moeten woningcorporaties opdracht geven de woningen in te gaan en een plan van aanpak te maken voor huizen met schimmelproblemen. Daarbij kunnen ze een dubbelslag slaan, door de aanpak te combineren met verduurzaming. Dat geld moeten ze toch uitgeven. En als er niet genoeg geld is moet dat er komen, want het gaat om de gezondheid van mensen.”

Er is duidelijk te zien dat respondenten die ervaring hebben met schimmelklachten, vaker verduurzaming als goed idee zien. Ook bij mensen die geen ervaring hebben met schimmel geeft toch nog 50% aan achter verduurzaming te staan.

All-round expertise

Carebrick heeft een uitgebreid assortiment voor alle grote vochtproblemen. Dit betekent dat wat voor soort probleem er in de woning aanwezig is, Carebrick het kan oplossen. Wij bieden oplossingen voor alle structurele vochtproblemen: Optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatieproblemen in woningen. Hierbij staat het bieden van een structurele en duurzame oplossingen centraal. Service naar onze klanten staat bij ons hoog in het vaandel.

Het streven van Carebrick is het ontzorgen van u als persoon of organisatie en het oplossen van de vochtproblemen in de woning. Hierbij nemen we het volledige proces van u uit handen. We komen het probleem inventariseren, voeren metingen uit en maken een gedetailleerde offerte met onze bevindingen. Deze offerte kunt u vervolgens beoordelen. Het grote voordeel is wij met onze jarenlange ervaring in de vochtbestrijding, u en uw huurders volledig kunnen ontzorgen. 

 

Bron volledige publicatie: Schimmel en vochtproblemen in woningen

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!