Gebruiksadvies voor het CAREBRICK® Systeem

Het CAREBRICK® Systeem voert permanent vocht af

Om uw vochtproblemen op te lossen dient u zich aan de volgende regels te houden:

De kamers in huis ieder dag luchten door de ramen minimaal 15 á 30 minuten open te zetten

Misschien denkt u wel: als ik een raam open heb, verspil ik energie. Het tegendeel is waar. In een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. Het kost namelijk minder energie om droge lucht te verwarmen dan vochtige lucht.

Zet in de vertrekken een raampje op een kier en/of het ventilatierooster open

Bewoners, huisdieren en planten zorgen samen voor zo’n tien liter vocht per dag in een woning. Dit vocht komt vrij door allerlei activiteiten, zoals douchen, koken en het drogen van de was. Om het vocht af te voeren, is het raadzaam om 24 uur per dag te ventileren. Op deze manier voorkomt u gezondheidsklachten en bespaart u op uw stookkosten.

Na gebruik van bad/douche minstens een half uur zorgen dat de lucht kan toestromen

Zet na het douchen de eventueel aanwezige mechanische ventilatie minimaal een half uur op de hoogste stand. Wanneer u een raam op de badkamer heeft zet deze dan ook zoveel als mogelijk open. Na het gebruik van bad of douche, het douchegordijn en/of wanden droogmaken.

Tijdens het koken de afzuiger aanzetten c.q. een raampje openen

Doe dit consequent, de meeste afzuigkappen hebben meerdere standen. Zet deze dan ook zo hoog mogelijk en houd de deksels tijdens het koken op de pannen, zodat ook hier niet teveel vocht ontsnapt.

Kasten of grote wandmeubels ca. 5 cm vrij van de muur zetten

Wanneer de Relatieve Luchtvochtigheid (RV) in huis te hoog is en de temperatuur van de muur laag, zal waterdamp condenseren op de koude muur en schimmel veroorzaken. Wij adviseren in dit geval de meubels 5 cm van de wand af te plaatsen om ventilatie en verwarming de ruimte te geven en schimmel te voorkomen.

Gebruik geen vocht en/of lucht afsluitende materialen op uw muur

Om het vocht uit uw muur te laten verdampen moet de muur in ieder geval kunnen ademen. Indien u vinyl – of geplastificeerd behang, zogenaamde waterafstotende verf of andere afsluitende materialen gebruikt, sluit u het vocht op.

Meer oorzaken van vocht aanvoer wegnemen

Het CAREBRICK® Systeem voert meer vocht af dan dat uw muur opneemt via optrekkend vocht. Dit betekent dat indien optrekkend vocht de enige oorzaak is van uw vochtige muren, uw muren na installatie van het CAREBRICK® Systeem langzaam op zullen drogen. CAREBRICK® werkt ook indien er een andere oorzaak is van uw vochtproblemen , als vanzelfsprekend zult u deze oorzaak (naast  de installatie van het CAREBRICK® Systeem) ook weg  moeten nemen om uw muren op te laten drogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Dakgoten die lek zijn
  • Scheuren in muren
  • Ventilatieroosters die onder maaiveld liggen
  • Lekkende leidingen
  • Lekkende dakbedekking
  • Condensvorming
  • Beschadigd voegwerk
Bij een RV die hoger is dan 50% hoeft u de waterbakjes aan de radiatoren niet te gebruiken

Door wat waterbakjes aan de verwarming te hangen of boven de verwarming te zetten verdampt er veel water. Dit verhoogt de luchtvochtigheid snel en eenvoudig. Indien u vochtproblemen heeft, is de luchtvochtigheid in huis te hoog en zijn de bakjes overbodig.

Aanwezige schimmels op de muren dient u te verwijderen met speciale schimmelverwijderaar

Algemeen
Een schimmel-, vocht- en weerplekken reiniger vernietigt direct alle schimmels, waardoor de vieze zwarte plekken verdwijnen. Deze lelijke zwarte schimmel-, vocht- of weerplekken komen veel voor in siliconenvoegen tussen badkuip en tegelwand, in de douchecabine en in het stukwerk. Wanneer je een gewoon sopje of borsteltje gebruikt zullen er sporen van schimmel achterblijven en zich rap vermenigvuldigen. Gebruik dus een reinigingsmiddel wat speciaal hiervoor bedoeld is.

Hoe te gebruiken?
De ondergrond vanaf 3 tot 5 cm met schimmel-, vocht- en weerplekkenreiniger besproeien. Bij sterk vervuilde oppervlakken de behandeling na 10 minuten herhalen. Het middel 30 minuten laten inwerken en daarna schoonmaken met water en spons.

Controleer jaarlijks of de openingen in het systeem nog vrij zijn

CAREBRICK® is zo goed als onderhoudsvrij. Wij adviseren om als onderhoud éénmaal per jaar, bij voorkeur na de herfst, de elementen te controleren en waar nodig vrij te maken zodat de luchtstroom door het element niet belemmerd wordt. Zodat het systeem optimaal kan blijven functioneren

Wasgoed binnen drogen is zeer slecht

Als je het wasgoed droogt aan een wasrek of aan de lijn in huis komt er al snel één à twee liter vocht in huis tijdens het drogen. Je voelt het wel aan je wasmand. Die is veel zwaarder met net gewassen kleding dan met droge kleding. Centrifugeer bij voorkeur op de hoogste stand indien je wasgoed dit toelaat. Door het wasgoed in huis te drogen krijg je dus extra vocht in huis.

Tips van het RIVM

Klip op afbeelding voor het hele rapport

RIVM tips vocht en schimmel

een reëel

verwachtingspatroon

Wanneer kunt u resultaat verwachten?

Op het moment dat CAREBRICK® geplaatst is, begint het direct te werken. Soms hebben de muren vele jaren (tientallen tot honderden) de tijd gehad water op te nemen. Allereerst moet dit proces stopgezet worden, daarna kan het systeem beginnen met het afvoeren van het vocht.

Tevens is de opbouw van de muur van belang (spouw of massief gesteente). Over het algemeen zullen de eerste resultaten na een jaar bereikt worden, maar ook twee tot drie jaar of meer met massieve muren opgetrokken uit natuursteen, is niet ongebruikelijk.

Resultaat binnen 24 maanden
100%
Resultaat binnen 18 maanden
80%
Resultaat binnen 12 maanden
60%
Resultaat binnen 6 maanden
50%
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!