Vocht in huis? Ventilatie kan helpen
In dit artikel gaan we het hebben over het belang van ventileren tegen vocht in huis. Ventilatie van een woning is een van de belangrijkste voorwaarden voor een gezond binnenmilieu en de regulatie van de luchtvochtigheid in huis. De isolatiemaatregelen omwille van energiebesparing hebben tevens een belangrijk effect op de ventilatiewaarden. In de meeste oude huizen zijn niet voldoende ventilatiemogelijkheden. Hoewel het bouwbesluit ook binnen de bestaande bouw steeds meer eisen stelt qua ventilatie, is het in nieuwbouwwoningen al een tijd verplicht om voor voldoende ventilatiemogelijkheden te zorgen.
Voor de video van dit artikel, klik op de link.
Vocht in huis? Ventileer!
U kunt de ventilatie in uw woning verbeteren door u aan een aantal regels te houden. Wat belangrijk is om in gedachten te houden is dat ieder mens een hoeveelheid waterdamp produceert uit de longen en huid. Deze waterdamp wordt afgegeven aan de omgevingslucht, andere oorzaken van luchtvocht zijn onze huiselijke activiteiten, zoals koken en wassen. Wat per persoon en per dag 2 tot 5 liter waterdamp kan opleveren. Deze waterdamp zet zich om tot het vocht in uw woning indien u niet juist ventileert.
Dit leefvocht dient middels ventilatie afgevoerd te worden, indien dit niet gebeurd kunt u de volgende problemen veroorzaken:
Wat zijn de gevolgen wanneer u minder vocht afvoert dan dat u met uw gezin produceert?
– De luchtvochtigheid in huis loopt op
– Overtollig vocht condenseert op ramen
– Vocht trekt in muren, tapijt & meubels
– Er ontstaan vocht en schimmelplekken
Ventilatie in huis verbeteren
Met enige aanpassingen in huis verbetert de natuurlijke aanvoer en afvoer van lucht in huis al flink. Dit voert vocht in huis af. Ventileren zonder warmteverlies is onmogelijk, maar het is van groot belang voor uw gezondheid. Als u geen mechanisch ventilatiesysteem hebt, kunt u de onderstaande verbeteringen aanbrengen om het warmteverlies te beperken.
- Wanneer u de beglazing of kozijnen van uw huis vervangt, laat dan gelijk ventilatieroosters aanbrengen bij uw nieuwe ramen. Daarmee kunt u de ventilatie beter regelen en heeft u minder tocht in huis. Kies bij voorkeur winddrukgeregelde roosters. Die laten niet meer lucht door als de wind erop staat. Daardoor voelt de toevoer van frisse lucht in huis minder koud aan.
- Wanneer u een badkamer ventilator koopt, kies dan voor een exemplaar met een gelijkstroommotor. Dat is energiezuiniger dan een wisselstroommotor.
- Zelf plaatsen van de ventilatieroosters. Een beetje doe-het-zelver moet in principe in staat zijn om de aangekochte ventilatieroosters zelf te plaatsen.
Een ventilatierooster kunt u op verschillende manier installeren. Voor elke situatie bestaat er een geschikt type ventilatierooster. Zo kunt u het rooster op het glas plaatsen, maar ook op het kozijn. Een andere optie is om het rooster te plaatsen op de tussenkalf (ook wel tussenregel genoemd) van het kozijn. Deze plaatsingstechniek wordt ook wel ‘rooster op kalf’ genoemd. Voor voldoende luchttoevoer is in een normale huiskamer minstens een luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter; beter nog is twee roosters tegenover elkaar.
Mechanische ventilatie
Wanneer er mechanische ventilatie aanwezig is gebruik deze dan, zet deze nooit uit. Zorg daarnaast dat het systeem eens in de 5 jaar gecontroleerd en gereinigd wordt. Het is belangrijk dat de filters van een ventilatiesysteem regelmatig schoongemaakt worden en op termijn geheel vervangen. Ventileer extra (bijvoorbeeld met een extra open raam of het ventilatiesysteem op de hoogste stand) wanneer u kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Verder dient u zich aan de volgende algemene regels te houden:
- De kamers in huis ieder dag luchten door de ramen minimaal 15 á 30 minuten open te zetten. Misschien denkt u wel: als ik een raam open heb, verspil ik energie. Het tegendeel is waar. In een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. Het kost namelijk minder energie om droge lucht te verwarmen dan vochtige lucht.
- Zet in de vertrekken een raampje op een kier en/of het ventilatierooster open Bewoners, huisdieren en planten zorgen samen voor zo’n tien liter vocht per dag in een woning. Dit vocht komt vrij door allerlei activiteiten, zoals douchen, koken en het drogen van de was. Om het vocht af te voeren, is het raadzaam om 24 uur per dag te ventileren. Op deze manier voorkomt u gezondheidsklachten en bespaart u op uw stookkosten.
- Na gebruik van bad/douche minstens een half uur zorgen dat de lucht kan toestromen. Zet na het douchen de eventueel aanwezige mechanische ventilatie minimaal een half uur op de hoogste stand. Wanneer u een raam op de badkamer heeft zet deze dan ook zoveel als mogelijk open. Na het gebruik van bad of douche, het douchegordijn en/of wanden droogmaken.
- Tijdens het koken de afzuigkap aanzetten c.q. een raampje openen. Doe dit consequent, de meeste afzuigkappen hebben meerdere standen. Zet deze dan ook zo hoog mogelijk en houd de deksels tijdens het koken op de pannen, zodat ook hier niet teveel vocht ontsnapt.
Niet alles is op te lossen met ventilatie
Ondanks dat ventilatie erg belangrijk is voor een goed en leefbaar binnenklimaat, is het gros van de vochtproblemen simpelweg niet op te lossen door alleen te ventileren. Om structurele vochtproblemen in een woning echt op te lossen is het nodig om werkzaamheden te laten uitvoeren door een professional. Dus heeft u vocht in huis? Plan nu een vrijblijvende inspectie in.