Optrekkend vocht 8 oorzaken

 In Optrekkend vocht

Optrekkend vocht in uw woning bezorgt u als eigenaar/bewoner aanzienlijke problemen. Dit fenomeen kan meerdere oorzaken hebben. In een aantal gevallen kunt u de oorzaken van optrekkend vocht aanpakken om het “vollopen” van uw muur te stoppen. Er zijn echter ook oorzaken waar u weinig tot niets aan kunt doen (denk bijvoorbeeld aan een hoog grondwaterpeil). In dat geval bent u eigenlijk veroordeeld tot het installeren van een systeem dat meer vocht afvoert dan dat er wordt aangezogen.

Schade door optrekkend vocht

Vocht in uw woning veroorzaakt schade op verschillende gebieden:

  1. Een vochtig huis is onbehaaglijk en zorgt voor een kille atmosfeer en muffe lucht.
  2. Er ontstaat ook schade aan stucwerk en houten vloeren.
  3. Als gevolg van de hoge luchtvochtigheid wordt de verwarming hoger gezet om het nog enigszins behaaglijk te maken in huis. Hierdoor zullen uw stookkosten (ongemerkt) stijgen.
  4. Door optrekkend vocht ontstaan schimmels op de vochtige plekken van uw muren.
  5. Deze schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

 

De muur zuigt zich over een periode van maanden tot jaren vol met water. Doordat dit proces vrij langzaam verloopt, komt u er pas achter als het eigenlijk al te laat is.

 

De 8 meest voorkomende oorzaken van optrekkend vocht

In onderstaand overzicht de meest voorkomende oorzaken:

1. Optrekkend vocht door hoog grondwater

Het grondwaterpeil (NAP) in Nederland is niet overal hetzelfde. Op sommige plaatsen staat het water altijd hoog, op andere plaatsen alleen na regenval. Bij een te hoge grondwaterstand kan de bodem zo vochtig worden dat de muren het vocht gaan opzuigen en het water in de muren optrekt.

2. Optrekkend vocht door de grondsoort in uw omgeving

De waterdoorlatende eigenschap van grond verschilt per grondsoort. Zand laat bijvoorbeeld makkelijker water door dan kleigrond. Wanneer uw woning op een zandlaag staat, maar onder deze zandlaag ligt een kleilaag, dan kan het regenwater bij hevige regenval op de kleilaag blijven liggen. Hierdoor kan het regenwater in contact komen met uw fundering.

3. Optrekkend vocht door bouw/constructie fouten

Het kan zijn dat er bij de bouw van uw woning een ontwerp- of uitvoeringsfout is gemaakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er niet de juiste materialen zijn gebruikt of dat deze materialen niet op de juiste manier zijn aangebracht. Hierdoor heeft optrekkend vocht een kans om uw woning binnen te dringen en schade aan te richten. Een voorbeeld: door achtergebleven bouwpuin in de spouw ontstaat een koudebrug. Door dit puin heeft vocht een kans in de kruipruimte.

4. Optrekkend vocht door condensatie in de spouw

In de spouwmuur is er sprake van een warme binnengevel en een koude buitengevel. Door het verschil in temperatuur tussen deze muren ontstaat er een condensatieproces in uw spouwmuur. Dat wil zeggen dat er in de spouw druppels op de binnenmuur ontstaan die weer neerkomen op de bodem en daar een plas water veroorzaken.

5. Optrekkend vocht door regendoorslag op de buitenmuur

Staat de regen vaak op uw gevel? Dat kan de oorzaak zijn van een vochtprobleem binnenshuis. De buitenmuur laat dan zogenaamd doorslaand vocht door. Het regenwater dringt dan door poreus bouwmateriaal of haarscheurtjes of kleine barsten of een slechte afdichting naar binnen. We noemen dit vochtdoorslag. Het water loopt via de binnenkant van de buitenmuur naar beneden en verzamelt zich onderin de spouw. Wanneer dit overmatig plaatsvindt, kan de binnenmuur het water onderin de spouw opzuigen waardoor er problemen in de woning ontstaan.

6. Beluchtingsgaten beneden maaiveldniveau

De meeste muren hebben een beluchtingsrooster om de onderliggende kruipruimte te ventileren. Deze beluchtingsroosters dienen enkele centimeters boven het maaiveld te zijn geplaatst. Door ophoging van de grond rondom uw woning of door constructiefouten is dit echter niet altijd het geval (zie foto).

In deze situatie loopt het regenwater via de ventilatieroosters uw spouwmuur in en ontstaat er een probleem met optrekkend vocht in de binnenmuur.

7. Optrekkend vocht via een defecte regenpijp

Een regenpijp die niet op een riolering of put is aangesloten, kan ervoor zorgen dat al het regenwater direct op de bestrating of in de grond terechtkomt. Dit veroorzaakt een natte plek in de grond ter plaatse van de regenpijp. Omdat deze plek zich tegen de muur bevindt, kan het vocht in de muur optrekken.

8. Optrekkend vocht via scheuren in de fundering

Door verschillende oorzaken kunnen er scheuren ontstaan in de fundering, vloeren en zelfs gevels. Door deze scheuren krijgt vocht de kans in uw spouwmuur binnen te dringen. Dit vocht verzamelt zich onderin de spouw waardoor de binnenmuur dit vocht opzuigt en er vochtproblemen in de woningen ontstaan.

Herstel

Het is niet eenvoudig om vocht uit een muur halen, maar het is gelukkig wel mogelijk. Er is echter veel tijd mee gemoeid om de vochtbalans in een muur naar een gezond niveau te brengen. Daarom is het van groot belang dat u direct actie onderneemt zodra u een vermoeden heeft dat u problemen heeft met optrekkend vocht.

Oplossing op maat

Wilt u weten wat de oorzaak is van optrekkend vocht in uw woning en hoe u er het beste vanaf kunt komen? Vul dan het onderstaande formulier in en maak gebruik van een GRATIS inspectie.

Wij brengen de oorzaak van uw vochtprobleem in kaart en hebben een vakkundige oplossing voor u.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!