Vochtproblemen in huis door na-isolatie

 In Vocht in huis

Vochtproblemen in huis door na-isolatie

Na-isoleren is een vakterm voor het isoleren van een woning die al reeds is gebouwd. Tegenwoordig worden woningen bij de bouw al geïsoleerd. Bij woningen gebouwd voor 1980 is dit niet het geval, na-isoleren komt bij deze woningen vaak voor. Spouwmuur isolatie is een veelbesproken onderwerp in de bouwwereld. Er is veel discussie over of het nou werkt of niet. In theorie is het een goede energiebesparende oplossing tegen veel problemen. Toch zijn er in de praktijk, bij woningen die na-geïsoleerd zijn, vochtproblemen in huis.

Klik op de link voor de bijbehorende video.

Waarom na-isoleren?

De reden waarom veel huizen na-geïsoleerd worden is dat het ervoor zorgt dat er minder gestookt hoeft te worden in huis. Het is milieuvriendelijk want het zorgt dat er minder energie verbruikt wordt. Na-isolatie op het dak bijvoorbeeld bespaard gemiddeld zo’n 30% op de gasrekening en na-isolatie in de spouwmuur gemiddeld zo’n 25%. Dit is natuurlijk een aanzienlijk percentage. Dit zie je terug in het energielabel van de woning. Een geïsoleerde woning heeft een beter energielabel wat automatisch de waarde van de woning verhoogt.

Meest voorkomende klachten in de praktijk bij vochtproblemen in huis

  1. onvolledige inspectie voorafgaand aan de uitvoering. Met name voorinspectie van de spouw
  2. Afwerking van de boorgaten niet in de kleur van het oude voegwerk
  3. Beschadiging van metselwerk rond boorgaten
  4. Vervuiling in en rond de woning door morsen van isolatiemateriaal
  5. vochtproblemen in de woning
  6. Onvolledig aangebrachte isolatie
  7. vochtplekken in het metselwerk
  8. Vorstschade aan het metselwerk
Vochtproblemen in huis

Risico op regendoorslag en schade aan metselwerk

De spouwmuur is ontwikkeld om problemen van regenwater doorslag bij steensmuren te verminderen. Regenwater dat bij zware regen door het buitenblad dringt kan de binnenmuur door de spouw niet meer bereiken. Wanneer de spouw gevuld is met materiaal neemt deze kans weer toe. Verder neemt de ventilatie mogelijkheid van de muur ook flink af, dit betekent dat het water wat de spouw binnendringt ook minder makkelijk kan verdampen. Toen men na-isolatie net begon toe te passen, gebruikte men in de praktijk vaak ongeschikte vocht absorberende isolatiematerialen gebruikt. Dit veroorzaakte natuurlijk veel vochtproblemen in woningen en hierdoor is na-isolatie aan zijn slechte naam gekomen.

Vorstschade aan stenen:
Bij stenen met een vochtwerende afwerking aan de buitenzijde. Zoals bijvoorbeeld geglazuurde stenen met een dampdichte verflaag, is de droging van de spouw belangrijk. Als hier vervolgens na-isolatie geplaatst wordt kan er vorstschade aan de stenen ontstaan. In de uitvoeringsrichtlijnen voor het plaatsen van na-isolatie, staat dan ook dat er in dit geval niet na-geïsoleerd mag worden. Dit geldt ook voor sommige poreuze stenen.

Vervuilde spouw:
Wanneer de spouw (gedeeltelijk) gevuld is met puin kan er regendoorslag plaatsvinden. De spouw moet eerst schoongemaakt worden voordat er isolatiemateriaal aangebracht kan worden. Wanneer dit niet gebeurd, is het niet verantwoord om het isolatiemateriaal aan te brengen.

Verroesten van spouwankers:
Er zijn gevallen bekend waarbij de spouwankers doorgeroest zijn, als gevolg hiervan is het buitenblad van de muur naar beneden gevallen. Na-isolatie wordt hier onterecht als mede oorzaak aangewezen. De conditie van spouwankers moet daarom voor isolatie goed worden geïnspecteerd. Als deze in goede conditie zijn en de juiste soort ankers zijn toegepast is er geen risico dat na-isolatie tot corrosie leidt.

Risico van koudebruggen

Na-isoleren versterkt het koudebrug effect niet. In de meeste gevallen vermindert spouwisolatie de koudebrug werking.

Ontbrekende of uitgezakte isolatie : Het ontbreken of uitzakken van na-isolatie zorgt voor een koude brug. De beoogde thermische isolatie wordt dan niet behaald en het kan dan ook beoordeeld worden als een bouwgebrek of uitvoeringsfout. Het ontbreken van isolatie kan echter niet leiden tot een vergroting van het risico op vochtproblemen.

Vermindering ventilatie: In de gevallen waar na het aanbrengen van na-isolatie oppervlaktecondensatie en schimmelgroei is ontstaan, is dit vrijwel altijd toe te schrijven aan vermindering van de ventilatie ontstaan door de isolatiewerkzaamheden. Dit geldt ook voor algemene klachten over een hoge luchtvochtigheid in de woning.

Vochtproblemen in huis door na-isolatie

Het na-isoleren van uw woning kan wanneer het goed uitgevoerd is tot uitstekende resultaten leiden. Wanneer er problemen met na-isolatie optreden is dit voor het grootste deel toe te schrijven aan onvolledig of ondeskundig vooronderzoek en het niet naleven van de richtlijnen die bij de uitvoering van het werk horen. Deze richtlijnen heten URL’s  ofwel uitvoeringsrichtlijnen, door deze richtlijnen wordt de kwaliteit bij de uitvoering gegarandeerd. Tegenwoordig is er technisch/wetenschappelijk voldoende aangetoond dat spouwmuurisolatie een verantwoordelijke maatregel is. Dit is echter wel alleen het geval bij SKG-IKOB gecertificeerde bedrijven. De SKG-IKOB stelt de inspectie op de URL’s en garantiebepalingen op. Wanneer u ervoor kiest  om uw huis na te isoleren, raden wij dan ook aan dit door een gecertificeerd bedrijf te doen.

Wat wij tegenkomen in de praktijk

Onze vochtexperts constateren bij 7 van de 10 woningen die na-geïsoleerd zijn een vochtprobleem. Dit komt omdat een spouwmuur is ontworpen om het vocht wat ontstaat door het warmteverschil in de binnen en buitenmuur te laten verdampen in de spouw. Wanneer een huis na geïsoleerd wordt werkt dit systeem niet meer. Het advies van onze vochtexperts luidt dan ook om u goed voor te laten lichten door een professioneel bedrijf. Wanneer uw huis na-geïsoleerd is, en u last heeft van vochtproblemen in huis kan het CAREBRICK systeem geplaatst worden in uw huis om het vocht wat in de spouwmuur is ontstaan af te voeren.

Oplossing op maat

Wilt u weten wat de oorzaak is van het vochtprobleem in uw woning en hoe u er het beste vanaf kunt komen? Vul dan het onderstaande formulier in en maak gebruik van een GRATIS inspectie.

Wij brengen de oorzaak van uw vochtprobleem in kaart en hebben een vakkundige oplossing voor u.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!