Wat is zwarte schimmel?

 In Schimmel

Zwarte schimmel is de naam die wordt gegeven aan een specifiek type giftige schimmel, ‘Stachybotrys chartarum’. Het is een veelvoorkomend huishoudelijk probleem dat meestal wordt veroorzaakt door condensatie, lekkage of vocht in de lucht.

Naast het lelijke uiterlijk en het schadelijke effect dat het kan hebben op meubels en stoffen, staat zwarte schimmel ook bekend om de schadelijke gezondheidseffecten die het kan hebben.

Alle gebouwen lopen mogelijk het risico van zwarte schimmel en het kan voorkomen in elk deel van het huis waar een vochtige, stilstaande atmosfeer heerst. Ga verder voor meer hulp en advies over zwarte schimmel, of ontdek hoe je deze voorgoed van je muren kunt verwijderen op onze pagina’s over het behandelen van zwarte schimmel.

Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel voor de gezondheid?

Alleen bepaalde kwetsbare groepen individuen zullen worden getroffen door zwarte schimmel en het is zeer onwaarschijnlijk dat zwarte schimmel de oorzaak is van iemands gezondheidsprobleem. Mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma of bronchitis, kunnen hun symptomen echter verergeren door in een beschimmelde woning te wonen.

De algemene richtlijn is echter dat het inademen of innemen van zwarte schimmelsporen of mycotoxinen al lang in verband wordt gebracht met een slechte gezondheid bij zowel mens als dier. Dit is vooral prominent bij zeer jonge mensen, ouderen en mensen met aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma. Enkele van de nadelige gezondheidseffecten op lange termijn van direct contact met zwarte schimmel zijn:

* Bloedsomloop en ademhalingsproblemen

* Huidontsteking en huiduitslag

* Oogontsteking en pijn

* Rode of bloeddoorlopen ogen

* Symptomen van vermoeidheid en ongemak

Hoe zwarte schimmel op muren te identificeren

Zwarte schimmel heeft een zeer onderscheidend uiterlijk. Als het actief is en ontkiemt, is het meestal donkergroen of zwart en slijmerig. In inactieve toestand zal het er droog en poederachtig uitzien, maar het is belangrijk om te erkennen dat zwarte schimmel in beide toestanden problemen kan veroorzaken.

Als de aangetaste muur is gemaakt van niet-poreus materiaal, zal de zwarte schimmel op het oppervlak verschijnen, waardoor het vrij gemakkelijk te herkennen en te identificeren is, maar het is vaak zo dat zwarte schimmel is gegroeid in de holtes achter de muur zelf of achter behang is dit moeilijk te zien zonder een storend onderzoek zoals een borescope onderzoek.

Naast een onaantrekkelijke vochtige, aardse geur in aangetaste kamers kunt u de volgende tekenen van zwarte schimmel opmerken…

Wat zijn de tekenen van schimmel in muren?

* Het uiterlijk van een zwarte of zeer donkergroene slijmerige schimmel op de muur

* Een muskusachtige, aardse geur gaat vaak gepaard met zwarte schimmelgroei op muren

* Als problemen in verband met allergieën zoals niezen of huidirritatie lijken te verbeteren wanneer u buitenshuis bent, dan heeft u mogelijk een schimmelplaag in uw muren

Wat veroorzaakt zwarte schimmel?

Er zijn vier typische redenen waarom u zwarte schimmel op uw muren ziet:

* Overtollig vocht in de vorm van condensatie

* Hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie

* Water lekt in het pand

* Ander vochtgerelateerd probleem zoals doorslaand vocht

De twee belangrijkste oorzaken van zwarte schimmel op of achter uw muren kunnen worden opgelost door meer ventilatie in huis te introduceren, hetzij door ramen te openen, ventilatieopeningen te verwijderen of een ventilatie-eenheid te installeren.

Met betrekking tot de andere twee redenen kunnen sanitaire defecten en gesprongen waterleidingen leiden tot vochtophoping en een hoge luchtvochtigheid achter de muren. In termen van andere soorten vocht die de mogelijke oorzaak zijn, kunnen problemen met binnendringend vocht uit bronnen zoals gesprongen regenpijpen ertoe leiden dat vocht doordringt tot in de binnenmuur en zwarte schimmel op de muur veroorzaakt.

Hoe zich te ontdoen van schimmel op muren?

Ten eerste, om te voorkomen dat zwarte schimmel optreedt, moet u de bron van het vocht aanpakken. Zonder de vochtbron aan te pakken, zal de schimmel waarschijnlijk terugkeren. Er zijn een aantal zeer kosteneffectieve methoden om de zwarte schimmel aan te pakken en te verwijderen, variërend van gratis oplossingen tot mechanische oplossingen.

Wat de gratis oplossingen betreft, komt dit puur neer op dagelijkse activiteiten in ons eigendom of huis en welke veranderingen we kunnen aanbrengen die dan een positief effect hebben op het verminderen van de zwarte schimmel. Ga voor meer informatie naar onze pagina over het stoppen van condensatie en overtollig vocht voor gratis tips en trucs.

Als het veranderen van dagelijkse activiteiten het probleem met zwarte schimmel niet oplost, moeten we chemische producten en mechanische oplossingen overwegen en combineren om de zwarte schimmel te verwijderen.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!