Wat is zwarte schimmel?

 In Schimmel

Zwarte schimmel, ook wel bekend als ‘Stachybotrys chartarum’, is een giftige schimmel die vaak huishoudelijke problemen veroorzaakt door vocht, condensatie en lekkages.

Niet alleen is het uiterlijk onaangenaam en tast het meubels en stoffen aan, maar zwarte schimmel kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan elk gebouw treffen en is te vinden in vochtige en stilstaande ruimtes in huis.

Ontdek hoe je deze gevaarlijke schimmel voorgoed kunt verwijderen op onze pagina’s over het behandelen van zwarte schimmel.

Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel voor de gezondheid?

Alleen bepaalde kwetsbare groepen individuen zullen worden getroffen door zwarte schimmel. Het is zeer onwaarschijnlijk dat zwarte schimmel de oorzaak is van iemands gezondheidsprobleem. Mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen, kan wonen in een beschimmelde woning een invloed hebben op hun gezondheid.

Over het algemeen wordt gedacht dat het inademen of innemen van zwarte schimmelsporen of mycotoxinen gevaarlijk is voor zowel mensen als dieren. Vooral bij jonge kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma komt dit vooral voor.

Direct contact met zwarte schimmel kan op lange termijn nadelige gezondheidseffecten hebben, waaronder:

* Bloedsomloop en ademhalingsproblemen

* Huidontsteking en huiduitslag

* Oogontsteking en pijn

* Rode of bloeddoorlopen ogen

* Symptomen van vermoeidheid en ongemak

Hoe zwarte schimmel op muren te identificeren

Zwarte schimmel ziet er heel anders uit dan andere soorten schimmels. Wanneer het actief is en groeit, heeft het meestal een donkergroene of zwarte kleur en voelt het slijmerig aan. In inactieve toestand ziet het er droog en poederachtig uit. Het is belangrijk om te weten dat zwarte schimmel in beide toestanden problemen kan veroorzaken.

Als de muur gemaakt is van materiaal dat geen vocht absorbeert, zal de zwarte schimmel zichtbaar zijn op het oppervlak. Maar vaak groeit de schimmel in de verborgen holtes achter de muur of achter behang. Dit is moeilijk te zien zonder een grondig onderzoek zoals een borescope onderzoek.

Naast een onaantrekkelijke, vochtige, aardse geur in uw woning kunt u de volgende tekenen van zwarte schimmel opmerken…

Wat zijn de tekenen van schimmel in muren?

* Het uiterlijk van een zwarte of zeer donkergroene slijmerige schimmel op de muur

* Een muskusachtige, aardse geur gaat vaak gepaard met zwarte schimmelgroei op muren

* Als uw allergieën, zoals niezen of huidirritatie, verbeteren wanneer u buitenshuis bent, kan dit wijzen op een schimmelplaag in uw muren.

Wat veroorzaakt zwarte schimmel?

Er zijn vier typische redenen waarom u zwarte schimmel op uw muren ziet:

* Overtollig vocht in de vorm van condensatie

* Hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie

* Water lekt in het pand

* Ander vochtgerelateerd probleem zoals doorslaand vocht

Er zijn echter nog andere stappen die u kunt nemen om zwarte schimmelproblemen te voorkomen.

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat eventuele lekkages of schade aan uw sanitair of dak snel worden aangepakt om vochtproblemen te voorkomen.

Ten tweede is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau blijft. U kunt hiervoor een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en, indien nodig, luchtontvochtigers gebruiken.

Tot slot is het ook belangrijk om uw huis regelmatig schoon te maken om de groei van schimmel en bacteriën te voorkomen.

Sanitaire defecten en gesprongen waterleidingen zijn twee veelvoorkomende redenen voor vochtophoping en hoge luchtvochtigheid achter de muren. Andere oorzaken van vocht, zoals binnendringend vocht van gesprongen regenpijpen, kunnen ook leiden tot vocht in de binnenmuren en zwarte schimmelvorming.

Hoe zich te ontdoen van schimmel op muren?

Ten eerste is het belangrijk om de bron van het vocht aan te pakken om te voorkomen dat zwarte schimmel optreedt. Zonder het vochtprobleem op te lossen, is de kans groot dat de schimmel terugkeert. Gelukkig zijn er verschillende kosteneffectieve methoden beschikbaar om zwarte schimmel aan te pakken en te verwijderen, variërend van gratis oplossingen tot mechanische oplossingen.

Met betrekking tot gratis oplossingen, kunnen we ons richten op dagelijkse activiteiten in ons eigendom of huis en proberen veranderingen aan te brengen die kunnen helpen de zwarte schimmel te verminderen. Voor meer informatie over het verminderen van condensatie en overtollig vocht, kunt u terecht op onze pagina met gratis tips en trucs.

Als het veranderen van dagelijkse activiteiten het probleem met zwarte schimmel niet oplost, neem dan gerust contact met ons op via onderstaande formulier.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!