Condensatie in huis
Condensatie in huis komt voor in iedere woning. In dit artikel wil ik graag met u inzoomen op het vochtprobleem condensatie. Waardoor wordt het veroorzaakt? Wanneer uit het zich? En natuurlijk, hoe lost u het op?
Relatie tussen temperatuur en waterdamp in de lucht.
Om te beginnen is het belangrijk dat u de relatie tussen temperatuur en de hoeveelheid waterdamp in de lucht enigszins begrijpt. Gelukkig is het niet ingewikkeld, hoe warmer het is, hoe groter de capaciteit van de lucht om waterdamp vast te houden.
De invloed van het weer
Condensatie in huis is vaak erg seizoens en weersafhankelijk. De praktijk leert ons dat u meer overlast van het probleem zult hebben in de zomer dan in de winter. Dit verschil in overlast heeft te maken met de temperatuur buiten. De temperatuur buiten is namelijk een bepalende factor voor de temperatuur van de muren in uw woning. Hoe kouder het buiten is, hoe kouder uw muren zullen zijn. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk voor waterdamp in de lucht, om te gaan condenseren op muren die zich onder het dauwpunt bevinden. In onderstaande video wordt het principe duidelijk uitgelegd.
Daarom zult u meer last hebben van een condensatieprobleem in de winter dan in de zomer. Dit betekent niet dat u er in de zomer geen last van zult hebben, het is namelijk erg afhankelijk van de omstandigheden in uw woning.
Ventilatie! De oplossing?
Bij een condensatieprobleem speelt ventilatie een belangrijke rol. Het verversen van de lucht in uw woning is belangrijk om een goede relatieve luchtvochtigheid in huis te bewaren. Dit betekent dat alle ventilatieroosters, of bijvoorbeeld klapraampjes, zo veel mogelijk open moeten staan. De ideale situatie is een mechanische ventilatie die dit automatisch voor u regelt. Deze mechanische ventilatie brengt droge lucht naar binnen en voert vochtige lucht af wanneer het nodig is. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat de luchtvochtigheid bij u thuis binnen de streefwaarde blijft. (40 – 60%)
Toch is dit in veel gevallen ventilatie maar de helft van het probleem. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen en zien is het dauwpunt hierbij ook van groot belang. Indien de muren in uw woning echt koud zijn heeft ventileren geen zin meer, er zal op deze plekken altijd condensatie optreden.
Verwarming
Indien u last heeft van een condensatie in huis kunt u zich vast herkennen in wat we u nu gaan vertellen.
U herkend vast wel dat er een aantal plekken op de muur zijn met schimmel, deze schimmel plekken zullen bijna nooit in de buurt van een radiator, klopt? Dit heeft te maken met wat we u uitgelegd hebben over de dauwpunt temperatuur. Doordat de radiator de omliggende stukken muur boven deze grens houdt is het niet mogelijk dat er condensatie ontstaat op deze plekken.
Combinatie van methoden
We hebben u verteld hoe een condensatieprobleem ontstaat, welke factoren meespelen en waarom het weer een belangrijk effect heeft. Onze oplossing voor dit probleem is het CAREBRICK® Anti Condensatie Systeem. Hierbij worden beide methoden, ventilatie en verwarming met elkaar gecombineerd tot een totaal oplossing. Het systeem is volledig zelfregulerend en gaat alleen aan het wanneer het echt nodig is.
De mechanische ventilatie unit filtert de lucht bij u thuis zodat de kans op schimmels afneemt. Ook detecteert de unit automatisch indien er vochtige lucht afgevoerd moet worden of dat er droge lucht naar binnen gebracht moet worden. Hierdoor is uw relatieve luchtvochtigheid in huis altijd op een juist niveau.
De muur verwarming verwarmt gelijktijdig de koude plekken bij u in huis. Doordat er een sensor in de muren is verwerkt, slaat de muurverwarming alleen aan wanneer de temperatuur van de muur dicht bij het dauwpunt komt. Hierdoor is het systeem zo energiezuinig als mogelijk.