Oorzaak vochtige muur

 In Vocht in huis

Vochtige muren in huis

Een natte plek op uw muur, loslatend behang of -stucwerk, schimmels, muffe lucht in huis. Allemaal symptomen van een vochtprobleem in huis. Wanneer de plekken rondom uw badkamer, leidingwerk of een kapotte regenpijp ontstaan zal het duidelijk zijn dat lekkage de oorzaak is. U schakelt een monteur in om de lekkage te verhelpen en daarnaast eventueel uw verzekering om de schade te herstellen. Naast onverwachte kosten en onhandige reparatiewerkzaamheden is uw probleem hiermee opgelost.

Maar wat als de oorzaak van uw vochtprobleem niet voor de hand ligt en u geen idee heeft waar het vochtprobleem vandaan komt? In dit artikel lopen we de meest voorkomende vochtproblemen in huis door. Hoe kunt u het herkennen en nog belangrijker, hoe kan het opgelost worden. Soms kunt u het zelf oplossen en soms is het noodzakelijk dat u een vochtexpert inschakelt om verdere schade aan uw woning te voorkomen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat als het ware door uw muur heen komt. Doorslaand vocht herkent u aan vocht en schimmelplekken in huis, stucwerk dat van uw binnenmuur afgedrukt wordt. De oorzaak van doorslaand vocht kan een poreuze steen, scheur in uw muur of slecht voegwerk zijn. Voornamelijk oudere huizen zijn hier gevoelig voor. Neerslag komt dan door de buitenmuur heen, waarop het vocht zich verder verspreidt in de muren.

Bij spouwmuren kan er ook sprake zijn van een koudebrug. Een koudebrug is een verbinding in de constructie waarbij kou van de buiten naar de binnenzijde geleid wordt. Bijvoorbeeld door valspecie in uw spouwmuur, muurankers, een onderbreking in uw isolatie of stalen raamkozijnen. Gevolg van een koudebrug is condensatie van waterdamp wat kan leiden tot vochtplekken. De muur raakt aangetast en verzadigd met vocht en dit kan doorslaan naar uw binnenmuur. Op een vochtige muur gedijen mossen en schimmels het beste, deze zetten zich vast op uw gevel en helpen zo om het vocht vast te houden.

Doorslaand vocht oplossen 

Allereerst is het belangrijk dat een expert de juiste diagnose stelt. Scheuren en kapot en versleten voegwerk dienen hersteld te worden. Advies bij puin in uw spouw is deze te (laten) verwijderen. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om uw gevel te voorzien van een waterafstotende laag door middel van verf, wat de goedkoopste oplossing is. U kunt uw gevel ook laten impregneren. Hiermee zal uw gevel behandeld worden met een waterafstotend middel.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht (ook opstijgend vocht genoemd) herkent u aan vocht(plekken) die vanuit de grond omhoog lijken te komen. Net boven de plint of vanaf uw kruipruimte of kelder. De muurafwerking kan loskomen of er kunnen schimmels verschijnen. Optrekkend vocht in uw woning is dus vooral zichtbaar net boven plinthoogte. Door optrekkend vocht worden de muren aan de binnenkant van een gebouw nat, dit komt voor in kelders, maar ook boven het maaiveld kunnen wanden vochtig worden. Optrekkend vocht ontstaat door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van de wanden en/of het metselwerk. Vochtige muren kunnen niet worden afgewerkt met bijvoorbeeld een pleisterlaag of behang.

Optrekkend vocht oplossen

Om optrekkend vocht tegen te gaan zijn er verschillende methodes. De staat van uw woning en het vochtgehalte in uw muren zullen bepalend zijn welke methode het meest geschikt is voor uw woning.

U kunt uw muur laten injecteren tegen optrekkend vocht. Bij injecteren worden er op plinthoogte gaatjes in uw muren geboord en deze worden opgevuld met een vochtwerende gel die uitzet in uw muur.

Een andere methode is de vochtbestrijdingsmethode van Carebrick. Hierbij worden elementen met een keramische koker in uw vochtige muren geplaatst. Hiermee zorgt Carebrick voor een gecontroleerde koudebrug. Vocht heeft van nature de eigenschap om naar het koudste punt te trekken, in dit geval de elementen. Door twee openingen aan de buitenzijde van de elementen ontstaat er een luchtstroom. Vocht wordt aangetrokken en kan door de luchtstroom verdampen.

Daarnaast is het onderkappen van uw muren een mogelijkheid. Dit is het achteraf aanbrengen van een waterkering. Met waterkering wordt een object bedoeld wat als doel heeft om het (oppervlakte)water tegen te houden. Tegenwoordig worden bijna alle woningen standaard voorzien van een waterkering. Maar dit is bij oudere woningen niet het geval. Het achteraf aanbrengen hiervan is een behoorlijke kostbare en ingrijpende renovatie.

optrekkend vocht binnenmuur

Condensatie

De lucht die binnenshuis circuleert bevat waterdamp die in de vorm van water wordt losgelaten, als de lucht afkoelt (condensatie genoemd). De temperatuur waarbij condensatie optreedt wordt het “dauwpunt” genoemd. De waterdruppeltjes die hierbij ontstaan lijken op dauwdruppeltjes die zich vormen op koude oppervlakken, zoals ramen of buitenmuren. Soms veroorzaakt de condensatie die zich op een muur vormt vochtplekken die goed zichtbaar zijn, dit verschijnsel wellicht in combinatie met andere oorzaken zorgt voor een hogere vochtigheidsgraad binnen in de woning. Condensatieproblemen komen aanzienlijk vaker voor sinds de jaren 70 waarin men de huizen “te goed” ging isoleren. U herkent condensatieproblemen aan beslagen ramen, klam gevoel, muffe lucht, zwarte spikkelschimmel. 

Oplossing voor condensatie

Eerste hulp bij condensatieproblemen in huis is het verbeteren van de afvoer van uw “leefvocht”. Met leefvocht bedoelen we het vocht wat u binnenshuis produceert met dagelijkse handeling zoals; douchen, koken, was ophangen en zelfs ademen. Om dit te kunnen afvoeren heb je voldoende ventilatie nodig. Mocht u deze verschijnselen in uw huis hebben zijn er een aantal dingen die u kunt checken.

  • Werkt uw afzuigkap naar behoren?
  • Heeft u een, goed werkende, (mechanische) afzuiging in uw woning?
  • Zet u iedere dag minimaal een kwartier uw ramen tegen elkaar open?
  • Heeft u luchtroosters/dauerluftung in uw ramen, en nog belangrijker: staan deze 24/7 open?

Lekkage

Een van de meest herkenbare vochtproblemen is een lekkage. De oorzaak is niet altijd meteen duidelijk. Een lekkage kan een gevolg zijn van een bouwfout of veroudering van de woning. Denk aan een daklekkage, verstopte of kapotte dakgoot, waterleidingen of afvoeren. Ook slechte kitvoegen kunnen een bron zijn van lekkages in huis. Het is daarom in de eerste plaats belangrijk dat een expert de juiste diagnose stelt. Lekkages oplossen is vaak een kwestie van verzekeringswerk. Is lekkage de oorzaak van uw vochtige muren, schakel dan uw verzekeraar in.

 

Welke methode het meest geschikt is voor u kunt u het best laten bepalen door een vochtexpert.

Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!