De 4 oorzaken van vochtige muren

 In vochtige muur

Wilt u de oorzaken van vochtige muren achterhalen?
In het onderstaande artikel een uitleg over de 4 oorzaken die wij als vochtexperts tegen komen en hoe u ze kunt herkennen.

PAS OP!! In veel gevallen is er sprake van een combinatie van factoren die de problemen veroorzaken. Voor een betrouwbare analyse is het van belang dat een ervaren vochtexpert de situatie ter plekke onderzoekt en vocht en temperatuur metingen verricht.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt vaak voor in oudere huizen waar geen waterkering is geplaatst. Doordat deze waterkering niet aanwezig is kan het vocht dat zich in de grond bevindt opgezogen worden door de stenen op de begane grond (capillaire werking).
Optrekkend vocht kan het stucwerk en/of behang aantasten en kan zelfs leiden tot schade aan de constructie van uw woning.

Hoe te herkennen:

  • Een vochtige strook onder aan de muur (maximaal tot 1,5 meter hoog)
  • Vochtproblemen manifesteren zich zowel in zomer als winter
  • Continue/langdurig probleem

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. Het is een veelvuldig voorkomend fenomeen dat vooral voorkomt bij poreuze muren of beschadigde stenen of voegen in de buitenmuur. Ook spleten in kozijnen of het ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren kunnen de oorzaak zijn van dit probleem. Vooral aan de regenzijde van een woning heeft doorslaand vocht de meeste kans om de woning binnen te dringen. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaat. Ook kelders die onder het maaiveld liggen, ondervinden veelal last van de gevolgen van doorslaand vocht. Maar ook veranderingen van de bodemgesteldheid (verzakking en een andere grondwaterstand) kunnen dit probleem veroorzaken.

Hoe te herkennen:

  • Meer problemen met hevige regenval
  • Voornamelijk vochtproblemen aan de regenzijde

Condensatie

Condensatie is eigenlijk een bijzondere vorm van waterlekkage. Condensatie is vocht dat warmer is dan het koudere oppervlak dat deze warmere lucht bereikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koude muren, ramen en spiegels. De onzichtbare lucht in huis wordt daardoor zichtbaar in de vorm van druppels en zet zich vast op de koudere oppervlakken. Condensatievocht dat te weinig kans krijgt de woning te verlaten, zal leiden tot vochtproblemen. Voldoende ventilatie is daarom belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe te herkennen:

  • De problemen verergeren zich in koude periodes
  • Voornamelijk problemen op de koudste punten van de muur

Lekkage

Indien de oorzaken van vochtige muren niet door het bovenstaande te verklaren is. kan het mogelijk zijn dat er een lek zit in één van de leidingen, afvoerbuizen of hemelwaterafvoer.

Lekken in leidingen of afvoerbuizen zijn lastig te vinden. Vaak speelt het probleem al geruime tijd voordat zichtbare vochtplekken ontstaan. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat de problemen zich openbaren. De schade kan daardoor aanzienlijk zijn.

Hoe te herkennen:

  • Kenmerken van waterlekkage zijn vocht- en schimmelplekken op, muren, vloeren of plafonds. Ook een hogere factuur van het waterbedrijf kan wijzen op een waterleidinglek. De plaats van een waterlek is vaak moeilijk te bepalen. Het is belangrijk om een lekdetectie uit te laten voeren zodat het probleem zo snel mogelijk verholpen kan worden.

Bonus tip:

Zoals u hierboven heeft gelezen is is de oorzaak van vochtige muren herkennen geen eenvoudige opgave. Hiervoor is kennis, ervaring en de juiste apparatuur vereist.

Het is daarom vaak wijzer en uiteindelijk goedkoper om een vochtbestrijder in te schakelen.
Carebrick Nederland BV is een vochtbestrijder die gespecialiseerd is in het opsporen en oplossen van vochtige muren.
Indien u meerdere bedrijven wilt benaderen om een offerte aan te vragen adviseren wij in ieder geval een SKEV erkende vochtexpert in te schakelen. Deze bedrijven benaderen u wanneer u uw gegevens achterlaat op de website van de Stichting Keurmerk Erkende Vochtexperts.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!