Optrekkend vocht oplossen in 5 stappen

 In Optrekkend vocht

Optrekkend vocht oplossen in 5 stappen

Ge-update op 3 november 2021

Optrekkend vocht komt vaak voor in oudere huizen waar geen waterkering is geplaatst. Doordat deze waterkering niet aanwezig is kan het vocht dat zich in de grond bevindt opgezogen worden door de stenen op de begane grond (capillaire werking).
Optrekkend vocht kan het stucwerk en/of behang aantasten en kan zelfs leiden tot schade aan de constructie van uw woning. Wilt u ook optrekkend vocht oplossen? Lees hieronder verder.

Optrekkend vocht

1. Optrekkend vocht identificeren

Wanneer u op uw muren op de begane grond last heeft van één of meerdere van onderstaande klachten, kan het zijn dat de oorzaak optrekkend vocht is:

 • Schimmel onderaan de muur
 • Loslatend stucwerk
 • Vochtplekken

Indien u één of meerdere van de bovenstaande klachten ervaart kan optrekkend vocht de oorzaak zijn van deze klachten. Echter kunnen deze klachten ook veroorzaakt worden door andere zaken zoals bijvoorbeeld condensatie door middel van leefvocht of doorslaand vocht.

De hoofdoorzaak van de problemen is natuurlijk het ontbreken van de waterkering, maar deze hoofdoorzaak kan een aantal gevolgen hebben die elkaar versterken.

Voorbeeld:

U heeft een huis uit de jaren 30 waar geen waterkering is aangebracht tijdens de bouw. Vervolgens heeft een van de vorige bewoners de kozijnen laten vervangen voor kozijnen met dubbelglas. Echter ontbreken in deze kozijnen ventilatieroosters.
Als gevolg van het ontbreken van de waterkering kunnen de stenen op de begane grond dus het vocht uit de bodem opnemen (optrekkend vocht).
Gevolg hiervan is dat de muur nat en koud wordt.

Het leefvocht dat in de woning geproduceerd wordt door koken, wassen, ademen etc. kan moeilijk weg doordat veel kieren gedicht zijn door het plaatsen van de nieuwe kozijnen. Toen de woning nog niet voorzien was van dubbel glas ontstond er bij grote temperatuurverschillen tussen het binnen en buitenklimaat condens op de ramen. Nadat de nieuwe kozijnen met dubbel glas geplaatst zijn is er geen condens meer aanwezig op de ramen. Hoe kan dit? En waar gaat het geproduceerde leefvocht dan naar toe?

De verklaring is als volgt: het leefvocht dat in de woning geproduceerd wordt, kan niet weg omdat er te weinig geventileerd kan worden (onvoldoende ventilatieroosters).
Wanneer de luchtvochtigheid oploopt zal deze het eerst condenseren op de koudste plek, in dit geval is de koudste plek, het onderste gedeelte van de muur die al vochtig was van het optrekkend vocht.

Gevolg is dat de onderzijde van de muur in dit geval zowel wordt aangetast door optrekkend vocht als door condensatievocht.

Een oplossing voor deze woning zal dus bestaan uit een combinatie van het oplossen van het optrekkend vocht in combinatie met het verhogen van de ventilatiecapaciteit.

2. Drie oplossingen om optrekkend vocht te behandelen

Injecteren

Een veel gebruikte methode om optrekkend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij injecteert men de muren met een vochtwerend middel om het optrekkende vocht tegen te houden.

In de vochtige muren boort men over de volledige lengte gaten op zo’n 3 à 5 cm boven de vloer. Om de 10 cm wordt er een gat geboord. In de gaten wordt een vochtwerend middel gespoten. Dit vochtwerend middel wordt opgenomen door het metselwerk, hier zet het uit en vormt het een waterdichte laag die voorkomt dat optrekkend vocht opgenomen kan worden door de muur boven de waterkerende laag.

Voordelen:

 • Laagste investering t.o.v. de ander 2 methodes
 • Beste methode voor inpandige muren

Nadelen:

 • Tijdelijke oplossing
 • Rotzooi in huis, verwarmingen en keukenkastjes moeten verwijderd worden
 • Werkt niet tegen doorslaand vocht

Carebrick Systeem

Bij de installatie van het Carebrick systeem, plaatst de vochtbestrijding specialist een aantal keramische kokers in uw muur. De kokers worden om de 45 cm in uw muur geplaatst en bevinden zich op ongeveer 35 centimeter boven de grond. De keramische kokers die geplaatst worden hebben twee aparte openingen, waardoor er een luchtdoorstroming ontstaat. Dit zorgt tevens voor een verdampingsproces: doordat de lucht afkoelt, vormt de koker een koudebrug.

De gecontroleerde koudebrug trekt al het vocht naar zich toe, waarna het optrekkende vocht via de koker naar buiten wordt afgevoerd. Op deze manier krijgen vochtige muren de kans om goed te drogen, waarna uw vochtproblemen voor altijd zal verdwijnen omdat het systeem eeuwig blijft werken.

Voordelen:

 • Onbeperkte levensduur / levenslange garantie
 • Werkt ook bij doorslaand vocht
 • Werkt ook bij condensatie problemen
 • Milieuvriendelijk
 • In één dag te installeren zonder overlast

Nadelen:

 • Zichtbaar aan de buitenzijde
 • Werk het beste voor de binnenzijde van de buitenmuren

Onderkappen

Optrekkend vocht oplossen door middel van onderkappen van de muren is een drastische manier van vochtbestrijding. Het is tijdrovend, arbeidsintensief en behoorlijk kostbaar. De muren van de woning moeten voor de onderkapping aan beide kanten goed bereikbaar zijn en het hele project zal dan ook flink wat rommel veroorzaken. Bovendien worden de muren zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant beschadigd en zullen dus opnieuw moeten worden afgewerkt.
Muren onderkappen bestaat uit het plaatsen van een nieuwe waterkerende laag. Daarvoor wordt de muur, net boven maaiveld ingezaagd. Vervolgens wordt er een vochtwerende laag, met nieuw cement in de zaagsnede geplaatst. Omdat je natuurlijk niet het hele huis in een keer kunt doorzagen, maakt de vochtbestrijder een zaagsnede van maximaal 1 meter. Nadat deze meter is afgewerkt kan de vochtbestrijder pas aan de volgende meter beginnen.

Voordelen:

 • Onbeperkte levensduur / levenslange garantie

Nadelen:

 • Werkt niet bij doorslaand vocht
 • Tijdrovend, arbeidsintensief en daardoor kostbaar
 • Ingrijpend omdat zowel binnenkant als buitenkant beschadigd raken
 • Niet altijd realiseerbaar (risico’s voor constructie)

3. Vochtbestrijders vergelijken

Er zijn in Nederland veel bedrijven actief in de vochtbestrijding. Hieronder 3 tips om de juiste expert te kiezen:

Tip 1: Kies een bedrijf dat vochtbestrijding als core business heeft.

Optrekkend vocht oplossen is niet altijd eenvoudig. Helaas zijn er een groot aantal van deze bedrijven niet primair bezig met vochtbestrijding, denk hierbij aan aannemers, gevelreinigingsbedrijven, betonspecialisten en metselaars die vochtbestrijding “erbij doen”. De kans is dan groot dat er niet voldoende kennis en ervaring aanwezig is om het probleem adequaat op te lossen.

Tip 2: Kies een bedrijf dat meerdere vochtbestrijdings-methodes hanteert.

Er zijn een aantal bedrijven die gebruik maken van 1 vochtbestrijdings-methode (bijvoorbeeld bedrijven die alleen injecteren). Ieder vochtprobleem is uniek. Afhankelijk van de locatie en de aard van de vochtproblemen is de ene methode geschikter om de problemen op te lossen dan de ander. Soms is er zelfs een combinatie van verschillende methodes nodig.

Tip 3: Kies een bedrijf dat SKEV erkend is.

Stichting Keurmerk Erkende Vochtexperts (SKEV) is een organisatie die zich bezighoudt met kwaliteitsbewaking in de vochtbestrijding branche. Bedrijven die zich bij SKEV willen aansluiten, moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het zijn betrouwbare bedrijven die op deskundige wijze hun werk doen. Zekerheden als een geschillencommissie zorgen ervoor dat de belangen van consumenten die zaken doen met een SKEV erkend bedrijf gewaarborgd zijn.

4. Vochtbestrijder inhuren

Indien u de bovenstaande tips opvolgt kan er weinig mis gaan. Echter willen we u erop wijzen dat u de volgende zaken met uw vochtbestrijder schriftelijk overeenkomt:

 • Aantal meters muur
 • Prijs per meter
 • Welk vochtpercentage wordt aangemerkt als droog (digitale vochtmeter meestal onder de 15%)
 • Termijn waarbinnen de muur droog moet zijn
 • Garanties op de werking

5. Controleren of de muur droog is

Na verloop van tijd (1 a 2 jaar) zult u merken dat de muur droogt wordt en de klachten verdwijnen. Hierbij dient opgemerkt te worden dat u gedurende deze inwerkperiode schimmels regelmatig (op de juiste manier) dient te verwijderen. Wanneer de klachten minder worden kunt u er vanuit gaan dat het werk van de vochtbestrijder succesvol is geweest. Indien de klachten aanblijven kunt u de vochtbestrijder natuurlijk altijd verzoeken om een hermeting. Bij deze hermeting kan de vochtbestrijder met een professionele vochtmeter het vochtpercentage in de muur meten.

Gratis vochtinspectie

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!