Vochtige muren herstellen, 4 fouten die u NIET wilt maken! (met bonus tip)

 In vochtige muur

Laat de verf of het stucwerk van uw mooie en strak gestucte muur los?
Natuurlijk wilt u dan uw vochtige muren herstellen op een structurele manier waardoor de muur blijvend strak en vochtvrij is.
De gemiddelde bouwmarkt zal u ongeveer het volgende advies geven:

  • Maak de muur schoon, droog, stof- en vetvrij.
  • Verwijder loszittend stucwerk, aanslag, zoutresten en schimmels.
  • Vul gaten en scheuren met een geschikt vulmiddel.
  • Vervolgens kunt u de betreffende muur gaan verven met een muurverf die vochtdoorslag voorkomt (en verkocht wordt door de betreffende bouwmarkt).

vochtige muren herstellen

PAS op!! In de meeste gevallen werkt het bovenstaande stappenplan niet!

Op de websites van de bouwmarkten staat er soms een zeer belangrijke (bij)zin: Let op! Bij zeer vochtige wanden adviseren wij om eerst bouwkundige gebreken of beschadigingen te herstellen. In dat geval kan dit product slechts als tijdelijke oplossing dienen.

Ja, dat is mooi! Je geeft de klant advies en zegt er vervolgens bij dat de oplossing die je voorstelt tijdelijk werkt als de muur echt vochtig is.
Wat ze er niet bij vertellen is dat als de muur niet echt vochtig zou zijn, u waarschijnlijk helemaal geen problemen zou hebben.

Vochtige muren herstellen is dus niet zo gemakkelijk als de bouwmarkten doen voorkomen. Hieronder 4 fouten die veel mensen maken bij het herstellen van vochtige muren. Lees ze alle 4 goed door en voorkom dat uw stucwerk en verf alsnog loslaten.

Fout 1: De oorzaak van het probleem niet achterhalen

Vochtige muren herstellen begint met het achterhalen van de vochtbron. Uw muur is vochtig, dit vocht komt ergens vandaan, als we deze bron niet aanpakken is het dweilen met de kraan open. U zult begrijpen dat vochtige muren herstellen, zonder de oorzaak aan te pakken, een onbegonnen zaak is.
De meest voorkomende oorzaken van vochtige muren zijn:

Op de website vochtinmuren.nl kunt u meer lezen over de diverse oorzaken van vochtige muren.

Fout 2: Uitsluiten of er meerdere oorzaken van vochtproblemen zijn die elkaar versterken

Helaas komt het ook voor dat er niet één oorzaak van de vochtproblemen is, maar er twee of drie oorzaken zijn die elkaar versterken.
Zoals bij punt 1 omschreven begint vochtige muren herstellen bij het achterhalen van de vochtbron. Veel klussers en zelfs vochtbestrijders wijzen te snel één oorzaak aan als bron van de vochtproblemen, waardoor er niet voor de juiste oplossing gekozen wordt en het herstellen van de vochtige muur nooit een succes kan worden.

Zo komt het vaak voor dat woningen die last hebben van optrekkende of doorslaand vocht ook een probleem hebben met condensatie van leefvocht. Wanneer je in een dergelijk geval slechts één van de oorzaken aanpakt, heeft het herstellen van de vochtige muur geen enkele zin.

Fout 3: Niet alle oplossingen overwegen (en daardoor de verkeerde keuze maken)

Vochtige muren herstellen doe je dus door eerst naar de oorzaken te kijken en dan de juiste vochtbestrijdingsmethode(s) te kiezen.
Bij de verschillende oorzaken horen verschillende oplossingen. Hieronder een beknopt overzicht van de oplossingen om uw vochtige muur droog te maken.

Oorzaak Oplossingen
Optrekkend vocht Carebrick Systeem, injecteren, onderkappen
Doorslaand vocht Impregneren, Carebrick Systeem
Condensatie van leefvocht Ventilatieroosters, mechanische ventilatie, verwarmen van koude oppervlakte
Lekkage Lekdetectie en vervolgens herstel lekkage

Fout 4: Te snel resultaat verwachten

Wanneer uw muren erg vochtig zijn (denk hierbij aan vochtpercentages hoger dan 40%). Start dan pas met uw vochtige muren herstellen nadat u de oorzaken hebt gevonden en u de juiste vochtbestrijdingsmethodes hebt toegepast.
Vervolgens is het verstandig om per cm muurdikte 1 maand te wachten om het vocht volledig te laten verdampen uit de vochtige muren. In de meeste gevallen is dit circa 10 maanden. Op het moment dat het echt droog is, kunt u uw voorheen vochtige muren, herstellen met nieuw stucwerk en zult u voorgoed van uw vochtige muren verlost zijn.

Bonus tip:

Zoals u hierboven heeft gelezen is vochtige muren herstellen geen eenvoudige klus. Er kan veel misgaan door onvoldoende kennis en/of gebrek aan professionele (meet)apparatuur.

Het is daarom vaak wijzer en uiteindelijk goedkoper om een vochtbestrijder in te schakelen.
Carebrick Nederland BV is een vochtbestrijder die gespecialiseerd is in het opsporen en oplossen van vochtige muren.
Indien u meerdere bedrijven wilt benaderen om een offerte aan te vragen adviseren wij in ieder geval een SKEV erkende vochtexpert in te schakelen. Deze bedrijven benaderen u wanneer u uw gegevens achterlaat op de website van de Stichting Keurmerk Erkende Vochtexperts.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!