Vochtbestrijding in huis, een overzicht

 In Optrekkend vocht

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over vochtbestrijding in huis. We behandelen verschillende vochtproblemen en geven u tips over hoe u ze kunt herkennen. Vervolgens bieden we u voor elk probleem mogelijke oplossingen, zodat u een volledig beeld heeft van de beschikbare opties. Kortom, dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van alle beschikbare methoden voor vochtbestrijding in muren. Als u behoefte heeft aan meer informatie of een vrijblijvende vochtinspectie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Soorten vochtproblemen.

Vochtproblemen zijn onder te verdelen in een aantal categorieën. 

  1. Optrekkend vocht
  2. Doorslaand vocht
  3. Condensatie 
  4. Lekkages

Binnen deze categorieën zijn ook weer verschillende vormen te herkennen, deze gaan we zo volledig mogelijk met u doornemen.

Optrekkend vocht door hoog grondwaterstand.

In Nederland is het grondwaterpeil (NAP) afhankelijk van uw locatie verschillend. Op sommige plekken staat het water alleen hoge door zware neerslag, maar ook sommige plekken is deze stand altijd hoog. Hierdoor is het mogelijk voor vocht uit de grond om te gaan optrekken in uw muren.  

 

Optrekkend vocht door een grondsoort in uw omgeving.

De waterdoorlatende eigenschappen van grond verschilt erg per grondsoort. Zand laat bijvoorbeeld makkelijker water door dan kleigrond. Wanneer uw woning op zand staat maar onder dat zand een kleilaag is, dan kan bij hevige regenval het regenwater op deze kleigrond blijven liggen. Vervolgens kan dit via de zandgrond optrekken naar uw woning toe. Het regenwater kan in contact komen met uw fundering. 

Optrekkend vocht door bouw of constructiefouten. 

Het kan gebeuren dat er bij de bouw van uw woning een ontwerp of uitvoeringsfout is gemaakt. Bijvoorbeeld dat er andere materialen zijn gebruikt dan de eigenlijk de bedoeling was, of dat de materialen op een onjuiste manier zijn aangebracht. Hierdoor krijgt optrekkend vocht een kans om uw woning binnen te dringen. 

Er zijn nog talloze andere manieren hoe optrekkend vocht uw woning binnen kan dringen. Hier een artikel over geschreven: De 8 oorzaken van optrekkend vocht. 

 

2. Doorslaand vocht.

Ook bij doorslaand vocht zijn er verschillende oorzaken van het probleem.

 

Poreuze buitengevel.

Wanneer u een poreuze buitengevel heeft wilt dit zeggen dat uw gevel makkelijk vocht door laat. Voornamelijk bakstenen zijn erg poreus, vooral bij oudere woningen kan dit problemen veroorzaken. 

 

Beschadigde buitengevel.

Als uw buitengevel beschadigd is, is het mogelijk voor vocht om door te slaan van het binnenblad van de spouwmuur naar het buitenblad. Dit kan door scheuren in de gevel of slecht voegwerk veroorzaakt worden. 

 

Koudebruggen.

Een koudebrug wilt zeggen dat er een verbinding is tussen bijvoorbeeld het binnenblad van de spouw en het buitenblad van de spouw. Het wordt ook wel een thermische brug genoemd. Hierdoor is het mogelijk voor vocht om door te slaan. 

Vochtige muren

 

3. Condensatie.

Condensatie problemen in woningen zijn ook onder te verdelen onder een aantal hoofdoorzaken. 

 

Een gebrek aan ventilatiemogelijkheden (of onjuiste inzet van de mogelijkheden).

Een condensatieprobleem wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie mogelijkheden in huis. Wanneer u geen ventilatieroosters, of mechanische ventilatie in huis heeft en de ramen gesloten houdt om inbraak te voorkomen. Is de kans aanwezig dat u een condensatieprobleem in uw woning gaat ontwikkelen. 

 

Koude muren.

Wanneer u thuis een verhoogde relatieve luchtvochtigheid heeft, is de de kans groot dat u op de koude muren van uw woning condensatieproblemen gaat ontwikkelen. Dit heeft te maken met het dauwpunt. Zodra de oppervlaktetemperatuur van een muur bij u thuis onder deze dauwpunt temperatuur komt, is het mogelijk voor waterdamp uit de lucht, om te gaan condenseren op deze locatie.

 

4. Lekkages.

 

Plat dak.

Platte daken zijn 1 van de meest voorkomende redenen van lekkages. Het is namelijk erg belangrijk dat er goede dakbedekking wordt toegepast. Dit komt doordat het dak altijd is blootgesteld aan de weersomstandigheden. 

 

Dakgoten / oude schoorstenen.

Slechte dakgoten en oude niet goed afgedichte schoorstenen zijn vaak ook een bron van problemen. Wanneer een oude schoorsteen niet op een juiste manier wordt afgedicht is het mogelijk voor vocht om hier continu in te gaan lekken. Dit kan uiteindelijk tot schade aan de binnenmuren van uw woning leiden. 

 

Lekkende leidingen.

De laatste mogelijke veelvoorkomende oorzaak voor een lekkage in huis is een lekkende waterleiding, van bijvoorbeeld een leiding in de badkamer of keuken. Het komt ook regelmatig voor dat een leiding van een radiator na verloop van tijd is gaan lekken.

 

Methoden voor vochtbestrijding.

Nu u de mogelijke oorzaken van het vochtprobleem bij u thuis weet gaan we het hebben over hoe u het probleem op kunt lossen. Bij bijna alle soorten vochtproblemen is het niet mogelijk dat u dit zelf oplost (of u moet zelf erg handig zijn en bouwtechnisch onderlegd zijn). Dit zijn werkzaamheden die u het beste over kan laten aan bedrijven of mensen met expertise. We nemen de verschillende vochtproblemen met hun oplossingen met u door.

1. Vochtbestrijding in muren: Optrekkend vocht.

 

Carebrick systeem.

Het Carebrick systeem is ideale oplossing voor optrekkend vocht in buitenmuren. Dit systeem haalt op een milieuvriendelijke en compleet duurzame manier vocht uit uw muren. Door plaatsing van het systeem in alle vrije gevels van uw woning bent u gegarandeerd na 2 jaar van uw vochtprobleem af. 

Carebrick Systeem-bovenaanzicht-spouw

Zie schema: Door de opening van het element (1) kan buitenlucht (2) de luchtkamers (3) van het element (4) instromen. Door de tweede opening (5) ontstaat doorstroming of doortocht. Hierdoor koelt de lucht in de koker af door middel van het verdampingsproces en er ontstaat een koudebrug (6). Het vocht in de muur (7) en de spouw (8) stroomt naar deze koudste plek, verzamelt zich daar en wordt vervolgens automatisch met de luchtstroom mee naar buiten gezogen en afgevoerd (9). Bij dit proces verdwijnt ook het vocht in en aan de binnenzijde van de muur (10).

 

Injecteren.

Injecteren is bij optrekkend vocht in inpandige muren een goede oplossing. Dit zorgt ervoor dat het niet langer mogelijk is voor vocht om op te trekken in uw muren. Er wordt dus een waterkering aan de onderkant van de muur gecreëerd. Het vocht dat boven deze waterkering zit al zal moeten drogen door ventileren en stoken. 

 

2. Vochtbestrijding in muren: Doorslaand vocht.

Carebrick systeem.

Het Carebrick systeem is ideale oplossing voor doorslaand vocht in buitenmuren. Voornamelijk bij spouw afval en koudebruggen is het Carebrick systeem zeer effectief. Dit systeem haalt op een milieuvriendelijke en compleet duurzame manier vocht uit uw muren. Door plaatsing van het systeem in alle vrije gevels van uw woning bent u gegarandeerd na 2 jaar van uw vochtprobleem af. 

 

Voegen herstellen.

Het herstellen van de voegen van uw buitengevel is een mogelijke manier om een doorslaand vocht probleem op te lossen. Hierdoor is het voor vocht moeilijker om door te slaan.

 

3. Vochtbestrijding in muren: Condensatie.

 

Anti condensatie systeem.

Het Carebrick Anti Condensatie Systeem is een mogelijke oplossing bij condensatie problemen in uw woning. Het is het eerste systeem dat verschillende methoden combineert om condensatie op te lossen. De relatieve luchtvochtigheid wordt naar een juist niveau gebracht en de koude muren in uw woning worden opgewarmd. 

Vochtinspectie.

Als u na het lezen van dit artikel vermoedt dat u last heeft van vochtproblemen in uw huis, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvende vochtinspectie, zodat u meer inzicht krijgt in het probleem bij u thuis.

Als u geïnteresseerd bent in onze diensten, vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!