Doorslaand vocht in huis

 In Vocht in huis

Doorslaand vocht in huis? We nemen dit vochtprobleem met u door, wat veroorzaakt het? Welke oplossingen zijn er? Doorslaand vocht is een overkoepelende naam voor een aantal problemen. Hieronder vallen onder andere koudebruggen. Doorslaand vocht is letterlijk het “doorslaan” van het buitenblad van de spouw naar het binnenblad. 

Poreuze muren zijn vaak de oorzaak

Doorslaand vocht in huis ontstaat het vaakst bij poreuze muren. Dit wilt zeggen dat er in het materiaal luchtbelletjes aanwezig zijn. Hierdoor is het mogelijk voor vocht om in dit soort materiaal te gaan doorslaan. Denk aan bijvoorbeeld bakstenen. Dit probleem ontstaat op uw buitenmuur en geeft problemen op uw binnenmuur. Vaak zijn de vochtplekken gespreid op de muur en het zijn vaak echt “losse plekken”. In tegenstelling tot optrekkend vocht, hier gaat het vaak om de volledige muur. 

U kunt dit probleem oplossen door de muur te laten impregneren of door het voegwerk te vernieuwen. Let op dat als u voor impregneren kiest u voldoende ventilatie mogelijkheden in huis heeft en deze op een juiste manier benut.

Slecht voegwerk

De volgende mogelijke oorzaak van doorslaand vocht kan zijn slecht of verouderd voegwerk. Door slecht of verouderd voegwerk blootgesteld aan de weersomstandigheden is het mogelijk voor vocht om door te gaan slaan van de buitenmuur naar de binnenmuren. Dit komt vaak voor in combinatie met poreuze materialen. 

U kunt dit probleem oplossen door de muur te laten impregneren of door het voegwerk te vernieuwen. Let op dat als u voor impregneren kiest u voldoende ventilatie mogelijkheden in huis heeft en deze ook op een juiste manier benut.

1e verdieping betonplaat (Koudebrug)

In de praktijk zien we ook vaak koudebruggen bij woningen op de eerste verdieping waar een betonplaat tussen de verdiepingen is gelegd. Hierdoor ontstaat een koudebrug op deze verdiepingslaag, dit zorgt ervoor dat het vocht zich in uw woning kan trekken. In onderstaande afbeelding ziet u hier een voorbeeld van.

Spouw afval (koudebrug)

Spouw afval kan ook een reden zijn waarom u last heeft van doorslaand vocht. Indien er tijdens de bouw van uw woning geen spouwlat in de spouw is gelegd om overtollig cement en afval uit de spouw te halen. Dan is de kans aanwezig dat het afval in de spouw een koudebrug gaat vormen. Er wordt dus eigenlijk een verbinding tussen buitenblad en het binnenblad van de spouw gemaakt. 

Dit probleem komt vaak voor bij woningen uit de jaren 50 tot 80. De opkomst van spouwisolatie heeft dit probleem eigenlijk verholpen. Hierdoor wordt de spouw nagenoeg altijd gecontroleerd op spouw afval. 

Deze vorm van doorslaand vocht uit zich op dezelfde manier als op optrekkend vocht. Vaak zorgt het voor problemen onder aan de muur, u kunt hierbij denken aan: Loslatend schilder-en stucwerk en natuurlijk schimmels. 

Wij kunnen u van dit vochtprobleem afhelpen, ons Carebrick systeem zorgt ervoor dat het vocht uit uw muur gehaald wordt en naar buiten afgevoerd wordt. De afvoercapaciteit van ons systeem is sneller dan de toevoer. 

Combinatie optrekkend vocht en doorslaand vocht

In de praktijk is het onderscheiden van optrekkend vocht en doorslaand vocht door spouw afval lastig, dit komt doordat deze problemen vergelijkbare problemen veroorzaken. Vaak is er ook een combinatie van vochtproblemen aanwezig. Het Carebrick systeem is tegen zowel optrekkend als doorslaand vocht de enige duurzame en milieuvriendelijke oplossing op de markt.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!