5 tekenen dat je te maken hebt met optrekkend vocht in je woning

Wat is optrekkend vocht?

Hoe kun je het herkennen, En wat houdt optrekkend vocht eigenlijk in?

Optrekkend vocht is water dat vanuit de grond in de steen trekt. Dit komt voornamelijk voor bij huizen die voor 1920 zijn gebouwd. Waarom? Omdat woningen die voor 1920 zijn gebouwd geen zogenaamde waterkering in de muren hebben.

Een waterkering is een soort barrière, dat onderaan de muur wordt geplaatst dat zorgt ervoor dat water niet omhoog trekt.

Heb je het vermoedde dat je hier last van hebt, lees dan verder hoe je optrekkend vocht kunt herkennen:

De 5 tekenen:

* Schimmel- en vochtplekken zijn een van de meest voorkomende tekenen. Deze
plekken zijn vaak vochtig en hebben een muffe geur. De plekken kunnen
verschillende vormen aannemen, maar komen meestal voor aan de onderkant van
de muur.

* Loslatend behang en verf Een ander teken van optrekkend vocht is loslatend behang of verf. Als de muur vochtig is, kan het behang of de verf loslaten en afbladderen. Dit komt doordat het vocht tussen de muur en de verf of het behang komt, waardoor de hechting vermindert.

* Zoutafzettingen Optrekkend vocht kan ook zoutafzettingen veroorzaken. Dit komt doordat het vocht zouten uit de muur opneemt en deze naar de oppervlakte brengt. Dit kan eruitzien als witte vlekken op de muur, vooral als het vocht verdampt.

* Houtrot Optrekkend vocht kan ook leiden tot houtrot als het in contact komt met houten vloeren of balken. Als de houten delen van je huis vochtig zijn, kunnen ze gaan rotten en verzwakken, wat kan leiden tot structurele problemen.

* Een muffe geur Als je te maken hebt met optrekkend vocht, kan er een muffe geur in huis hangen. Dit komt doordat het vocht schimmelgroei kan bevorderen, wat kan leiden tot een onaangename geur

schimmel op de muur vanwege optrekkend vocht
loslatend behang door optrekkend vocht.
5 tekenen dat je te maken hebt met optrekkend vocht in je woning
rottend hout door optrekken vocht
optrekkend vocht herkennen. geur

Welke oplossingen zijn er?

Als je te maken hebt met optrekkend vocht, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het probleem aan te pakken.

Ten eerste zorg ervoor dat er voldoende ventilatie in huis is. zodat er regelmatig frisse lucht naar binnen komt. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede waterafvoer rondom het huis, zodat er geen water tegen de muren kan blijven staan.

Ten tweede is het injecteren van de muren. Dat is een speciaal middel dat het vocht tegenhoudt. Dit middel zorgt ervoor dat het vocht niet verder kan opstijgen en het vochtprobleem wordt opgelost.

Tot slot is het plaatsen van onze Carebrick systeem. Wilt u meer weten over ons systeem, druk dan de link.

Heb je optrekkend vocht kunnen herkennen? Neem dan via onderstaande formulier contact op, dan nemen wij vrijblijvend een kijkje.

Gratis inspectie

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  WhatsApp gesprek
  1
  Stel een vraag via WhatsApp
  Heb je een vraag?
  Stel hem hier en we reageren direct!