Hoeveel invloed heeft u op uw vochtprobleem in huis?

 In Vocht in huis, vochtige muur

In dit artikel wil ik u graag uitleggen hoeveel invloed u heeft op het creëren of oplossen van een vochtprobleem in huis. Hoe groot uw invloed hierop is, is erg afhankelijk van het type probleem in uw woning. Toch kunt u met kleine aanpassingen in leefgedrag veel bereiken op het gebied van kwaliteit van leven in uw woning. Natuurlijk hangt het ook af van de mate van het probleem. De belangrijkste vormen van vochtproblemen zijn: optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Deze zullen we dan ook met u doornemen.

Optrekkend vocht – wat kunt u doen?

Indien u last heeft van optrekkend vocht in uw woning is het helaas bijna niet mogelijk om dit op een passieve manier zelf op te lossen. Er zullen werkzaamheden uitgevoerd moeten worden om uw probleem definitief op te lossen. Belangrijk hierbij is dat u het vochtprobleem eerst laat onderzoeken door een expert. Hierna kunt u met vertrouwen de juiste oplossing laten uitvoeren. Wij bieden u hierin verschillende mogelijkheden!

Buitenmuren (gevel): Carebrick systeem

Een optrekkend vocht probleem in uw buitenmuren kunnen wij gegarandeerd binnen 2 winters voor u oplossen. Het systeem verwijderd op een duurzame manier continu vocht uit uw muren.

Carebrick Systeem-bovenaanzicht-spouw

Inpandige muren: Injecteren.

Indien uw vochtprobleem in huis zich op een inpandige muur bevindt is het mogelijk om deze muur te injecteren. Hierdoor wordt er op plint-niveau een waterkering aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet langer kan optrekken.

Zoals eerder aangegeven is het bij optrekkend vocht erg lastig om dit volledig zelf op te lossen. Wanneer u vocht bestrijdende werkzaamheden heeft laten uitvoeren kunt u wel invloed uitoefenen op het drogingsproces van uw muren. Hier kunt u invloed op uitoefenen door goed stook en ventilatiegedrag. Toch moet u ervan uitgaan de het minimaal 6 maanden tot 1 jaar kan duren voordat uw muren droog genoeg zijn om herstelwerkzaamheden op uit te voeren, zoals stucen en verven.

Doorslaand vocht – wat kunt u doen?

Indien u doorslaand vocht in uw woning heeft is het ook erg lastig om dit volledig zelf op te lossen. Doorslaand vocht wordt vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld, spouw afval of een thermische koudebrug in de constructie van uw woning. Ook bij doorslaand vocht is het belangrijk dat u een onderzoek laat uitvoeren door een expert om tot een juiste oplossing te komen. Ook bij doorslaand vocht bieden wij u verschillende oplossingen:

Doorslaand vocht

Carebrick systeem

Een doorslaand vocht probleem in uw buitenmuren kunnen wij gegarandeerd binnen 2 winters voor u oplossen. Het systeem verwijderd op een duurzame manier continu vocht uit uw muren.

Injecteren

Indien uw vochtprobleem in huis zich op een inpandige muur bevindt is het mogelijk om deze muur te injecteren. Hierdoor wordt er op plint-niveau een waterkering aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet langer kan optrekken.

Bij een doorslaand vocht probleem in uw woning kunt u ook pas invloed uitoefenen op het probleem nadat er vocht bestrijdende werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Hierbij kunt u denken aan goed stook- en ventilatiegedrag. Dit zal net zoals bij een optrekkend vocht probleem het droogproces van uw muren versnellen.

Condensatie – wat kunt u doen?

Bij een condensatieprobleem zijn er een aantal mogelijke aanpassingen in uw leefgedrag die het probleem kunnen verminderen. U voert elke dag veel handelingen uit in huis die vocht produceren, bijvoorbeeld: wassen, koken, douchen en natuurlijk produceren wij als mensen zelf ook vocht. Daarom is het belangrijk om iedere dag te ventileren, indien u roosters heeft bij uw ramen is het van belang deze nagenoeg altijd op te houden. Dit zorgt ervoor dat de lucht in uw woning ververst kan worden. Door goed te ventileren kunt u positief de luchtvochtigheid bij u thuis beïnvloeden. 

Helaas bestaat een condensatieprobleem uit 2 factoren, de relatieve luchtvochtigheid en de oppervlaktetemperatuur van de koudste plekken bij u thuis. Indien deze plekken onder het dauwpunt liggen, is het niet mogelijk dit vochtprobleem op te lossen door te ventileren. Hierbij zal de betreffende hoek, of stuk muur, verwarmt moeten worden tot boven het dauwpunt. Het ligt dus erg aan de mate van het probleem hoe groot uw invloed is om het vochtprobleem op te lossen. 

CAREBRICK® Anti Condensatie Systeem

Heeft u een condensatieprobleem in uw woning? Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvende afspraak. Mogelijk is het CAREBRICK® Anti Condensatie Systeem de juiste oplossing voor u!

Conclusie

Het is erg lastig om een vochtprobleem in huis op te lossen zonder hier werkzaamheden voor te laten uitvoeren. De invloed die u op het probleem met uw stook en ventilatiegedrag kan erg groot zijn. Dit hangt zoals gezegd af van de mate van het probleem. Echter leert onze ervaring uit de praktijk dat een aanpassing in leefgedrag het effectiefst is na het uitvoeren van vocht bestrijdende werkzaamheden. Wij komen graag een vrijblijvende inspectie bij u uitvoeren en bieden u een oplossing op maat!

Tip

Wacht met stucen, verven of behangen tot uw muren minder dan 25% vocht bevatten. Indien u te snel bent met het herstellen van uw muren is de kans erg groot dat het stucwerk, verf of behang niet blijft zitten. Dit betekent eigenlijk dat u binnen afzienbare tijd deze muur opnieuw kan herstellen. Wat natuurlijk erg zonde is voor uw portemonnee! Vraag aan uw stucadoor of hij/zij de muur opmeet voordat de muur hersteld wordt.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!