Optrekkend vocht: Begrijpen, voorkomen en overwinnen

Wat je moet weten over dit veelvoorkomende probleem

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem dat veel huiseigenaren zorgen geeft. Het kan schade veroorzaken aan muren, vloeren en andere gedeeltes van je woning. Het is belangrijk om te begrijpen wat optrekkend vocht veroorzaakt, welke gevolgen het heeft en welke oplossingen er zijn. In dit artikel zullen we dieper erop ingaan.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht ontstaat wanneer vocht uit de grond in de muren van een woning of gebouw trekt. Dit gebeurt wanneer het metselwerk (bijv. bakstenen) of de fundering van een gebouw water opzuigt. Het vocht stijgt omhoog door kleine openingen in het metselwerk, tegen de zwaartekracht in. Optrekkend vocht kan voorkomen in zowel oude als nieuwe woningen en gebouwen.

Hoe ontstaat optrekken vocht?

Er zijn verschillende oorzaken waarom vocht in je muren trekt. Een van de redenen is een slechte waterdichting van de fundering.
Als de waterkering ontbreekt of beschadigd is, kan grondwater gemakkelijk de muren binnen komen. Scheuren, beschadigd metselwerk of verouderde vochtwerende materialen kunnen bijdragen aan het probleem. Daarnaast speelt de grondwaterstand een rol bij optrekkend vocht.

Gevolgen van optrekkend vocht

Nog niet behandelde vochtproblemen kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben voor zowel de structuur van jouw woning als jouw gezondheid. Het kan schade veroorzaken aan pleisterwerk, verf, behang en houtwerk, wat resulteert in afbladderende verf, loslatend behang en houtrot. Ook kan het vocht een ideale omgeving creëren voor schimmel– en bacteriegroei, wat gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en luchtweginfecties kan veroorzaken.

De verschillende oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om optrekkend vocht effectief aan te pakken. Het is echter altijd belangrijk om een professional te raadplegen voor een diagnose voordat je een specifieke oplossing kiest. De aanpak kan namelijk variëren afhankelijk van de ernst van het probleem.

Enkele mogelijke oplossingen:

1. behandeling met vochtwerende middelen: Hierbij worden vochtwerende chemicaliën in de muren geïnjecteerd, die een barrière vormen.

2. Onderkappen: door horizontale waterkering in de muren aan te brengen.

3. ondergrondse drainage: Een systeem installeren dat grondwater afvoert. Dat kan de grondwaterstand verlagen.

4. ventilatie en vochtregulatie: Door de ventilatie te verbeteren en vochtigheidsgraad binnen te reguleren. Dit zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

5. Tot slot: Ons Carebrick-systeem zorgt voor een koude punt waar vocht naartoe gaat, en met behulp van natuurlijke wind wordt het vocht uit de muren getrokken.

Conclusie

Het begrijpen van de oorzaken en gevolgen van dit probleem is belangrijk om passende oplossingen te vinden. Door geschikte maatregelen toe te passen, zoals behandeling met vochtwerende middelen of het verbeteren van ventilatie, kunnen optrekkende vochtproblemen effectief worden aangepakt.

Via onderstaande formulier kan je een vrijblijvende afspraak met ons maken.
Een van onze vochtexpert komt je woning bezoeken, zal het vochtprobleem grondig onderzoeken en een passende oplossing bieden.

Gratis inspectie

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  WhatsApp gesprek
  1
  Stel een vraag via WhatsApp
  Heb je een vraag?
  Stel hem hier en we reageren direct!