Wat zegt het bouwjaar van uw woning over het soort vochtprobleem?
Optrekkend vocht fundering
In dit artikel ga ik u vertellen hoe optrekkend vocht en doorslaand vocht door de jaren heen hebben gezorgd voor grote problemen in woningen. Hopelijk kunt u met behulp van dit artikel meer inzicht krijgen over het probleem in uw woning! Te beginnen met het bouwjaar van uw woning, dit kan een belangrijke aanwijzing zijn waarom u last heeft van vocht in huis. Het bouwjaar van de woning geeft bijvoorbeeld een aanwijzing over het type fundering en de soort muren.
Het bouwjaar geeft een indicatie over uw vochtprobleem
Ik zou graag beginnen met aan te geven dat dit geen concrete diagnose is om de oorzaak van uw vochtprobleem thuis vast te stellen. Het bouwjaar van uw woning kan echter wel een goede indicatie zijn over: wat voor soort probleem u heeft en wat de mogelijke oorzaak hiervan is. Voor een concrete diagnose komen we echter graag bij u langs!
Fundering op staal = optrekkend vocht
Tussen de jaren 1910 – 1945 is er veelvuldig gebouwd op trap funderingen, ook wel een fundering op staal genoemd. Dit is een fundering die trapsgewijs is opgebouwd en meestal is gemaakt van bakstenen. Beton werd er in deze jaren nauwelijks nog gebruikt door de hoge kosten die het met zich meebracht. Indien uw woning tussen deze jaartallen is gebouwd, is de kans zeer aanwezig dat uw huis op een vergelijkbare fundering staat. Omdat bakstenen poreus zijn is optrekkend vocht in deze type woningen een veel voorkomend probleem.
Betonnen plaatfundering
Woningen die zijn gebouwd na de oorlog in de periode van 1945 tot 1955 zijn vaak gebouwd op een betonnen plaatfundering. Het voordeel hiervan is dat beton een hogere dichtheid heeft dan bakstenen, waardoor het een minder poreus is. Dit betekent dat het moeilijker is voor vocht om vanuit de fundering op te trekken.
Toch is het na verloop van tijd nog steeds mogelijk voor vocht om op te trekken. Dit komt door de kwaliteit van de specie toendertijd veel slechter was dan vandaag de dag. Door de jaren heen is de kans groot dat het beton poreus wordt en vocht toestaat omhoog te trekken. Hierdoor ontstaat optrekkend vocht in de fundering.
Spouw afval, isolatie en koudebruggen = doorslaand vocht
Tijdens de jaren 1950 tot aan 1980 werd rommel in de spouw niet als een probleem gezien door de bouw. Hierdoor is spouw afval in woningen gebouwd in deze periode veel voorkomend. Speciebaarden werden aangedrukt tijdens constructie en deze specie viel dan vervolgens in de spouw. Hierdoor ontstaan er koudebruggen in de spouw, een koudebrug is verbinding tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Deze verbinding zorgt ervoor dat vocht vanuit de buitenmuur kan doorslaan naar de binnenmuur.
Het vervelende aan een vochtprobleem aan uw binnenmuur is dat deze niet op een natuurlijke manier droog kan worden. Er komt nooit zonlicht op deze muren en er is ook geen wind in de spouw. Dit maakt het drogen van een vochtige binnenmuur, een langzaam proces.
In de jaren 80 begon het isoleren van muren opmars te maken in de bouw, hierdoor wordt tegenwoordig de spouw bijna altijd goed gecontroleerd op spouw afval. In onderstaande afbeelding kunt u deze ontwikkeling goed zien.
Isolatie en weinig ventilatie = condensatie vocht
Sinds de jaren 80 is isolatie zijn opmars aan het maken in de bouw. Dit zorgt ervoor dat de isolatie steeds beter geworden is. Hierbij komt er weer een nieuw probleem om de hoek kijken: te weinig of geen ventilatie mogelijkheden in huizen. Alle kieren en naden worden gedicht. Dit leidt vervolgens tot condensatie problemen in huizen doordat er niet goed geventileerd kan worden. U kunt dit vergelijken met het dragen van een regenjas tijdens het sporten, het vocht wordt eigenlijk opgesloten. Isolatie is dus zeker belangrijk en goed, maar goed ventileren gaat hier eigenlijk hand in hand bij. Dit houdt uw leefomgeving prettig en leefbaar!
Wilt u een vrijblijvende afspraak?
Hopelijk heeft u door dit artikel een idee gekregen wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn van uw vochtprobleem. Onze vochtexperts komen uiteraard graag vrijblijvend bij u op bezoek om u verder te helpen!