Optrekkend vocht: Hoe te herkennen en onderscheiden van andere vochtproblemen

Introductie

Vochtproblemen in huizen kunnen voor veel zorgen creëren bij huiseigenaren. Een van de meest voorkomende problemen is optrekkend vocht. Het is belangrijk om optrekkend vocht te kunnen herkennen en te onderscheiden van andere vochtproblemen. Want de juiste diagnose zorgt voor de juiste oplossing. In dit artikel zullen we ingaan op wat optrekkend vocht is, hoe het te herkennen en onderscheiden van andere vochtproblemen.

oorzaken optrekkend vocht
optrekkend vocht oplossen

Wat is optrekkend vocht?

Ook bekend als opstijgend vocht, treedt op wanneer water uit de grond door capillaire werking omhoogtrekt in de muren. Als optrekkend vocht niet op tijd wordt aangepakt, kan het structurele schade aan het gebouw veroorzaken en de leefomstandigheden verslechteren.

Hoe te herkennen?

Het eerste teken is meestal een vochtige plek aan de onderkant van de muur, op de begane grond. Deze plek kan langzaam tot een meter omhoog kruipen naarmate het vocht verder in de muur doordringt. Daarnaast kunnen er andere symptomen optreden, zoals: schimmelgroei, een muffe geur in huis, loslatend stucwerk, afbladderende verf en loslatend behang.

Het onderscheid tussen optrekkend vocht en andere vochtproblemen  

1. Condensatie: Dat treedt op wanneer vocht in de lucht condenseert op koude oppervlakken, zoals ramen en muren. Het kan lijken op optrekkend vocht, maar het verschil is dat condensatie vooral optreedt op plekken waar warme en koude lucht elkaar ontmoeten. Dit gebeurd vaak achter meubilair, bij ramen, bovenaan de muren, kleine druppels op de muren of schimmel.

2. Lekkages: Lekkages van bijvoorbeeld buizen, dakgoten of daken kunnen ook vochtproblemen veroorzaken die op optrekkend vocht lijken. Het is belangrijk om te controleren op eventuele zichtbare tekenen van lekkages zijn, zoals waterdruppels, natte plekken op plafonds of muren en beschadigde pijpleidingen.

3. Overstroomd grondwater: Bij langdurig zware regenval kan de grond verzadigd raken met water. Dit kan leiden tot vochtproblemen in de kelder of op de begane grond. Dit kan op het eerste gezicht lijken op optrekkend vocht, maar de bron van het probleem is anders. Bij optrekkend vocht komt het water uit de grond direct de muren in, terwijl bij overstroomd grondwater het vocht door de vloer sijpelt

1. Condensatie

schimmel op de muur vanwege optrekkend vocht

2. Lekkages

3. Overstroomd grondwater

Wat nu?

Als u vermoedt dat u te maken heeft met dit veel voorkomende probleem, is het raadzaam om een professional in te schakelen voor een inspectie en diagnose. Deze kan aan de hand van het onderzoek een geschikte oplossing voor uw specifieke situatie vinden.

Contact

Of het nu gaat om vochtige muren, schimmel of afbladderende verf, wij hebben de expertise en oplossingen om uw huis weer droog en gezond te maken.
Via onderstaande formulier, kunt u in contact komen met een van onze vochtexperts.

Een stap dichterbij naar een vochtvrije toekomst.

Gratis inspectie

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  WhatsApp gesprek
  1
  Stel een vraag via WhatsApp
  Heb je een vraag?
  Stel hem hier en we reageren direct!