Vocht in huis bestrijden, oorzaken en oplossingen

 In Vocht in huis

Vocht in huis is voor veel mensen een grote ergernis. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken van vocht in huis met bijbehorende oplossingen om vocht in huis te bestrijden.

Mensen met te veel vocht in huis hebben vaak last van:

 • een muffe geur,
 • loslatend behang of stucwerk
 • vocht- en schimmelplekken
 • condens op koudere oppervlakken

Vochtige oppervlakken geven een kil en ongezond klimaat in huis. Dit is niet alleen vervelend maar zorgt ook voor hogere stookkosten. Het is daarom dus belangrijk om op een goede manier vocht in huis te bestrijden.

 

Optrekkend vocht in huis bestrijden

 

Omschrijving:

Optrekkend vocht komt meestal via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren de woning binnen. Het vocht trekt via de wanden en de spouw omhoog. Houten constructies onder de vloer kunnen worden aangetast door schimmels. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het opgaande (verticale) metselwerk. Het wordt optrekkend vocht genoemd omdat het letterlijk omhoog trekt via de muren.

Hoe te herkennen?

Optrekkend vochtOptrekkend vocht herkent u vaak aan vochtplekken of schimmel net boven de plint. De muurafwerking kan loskomen of er kunnen schimmels verschijnen. Optrekkend vocht in uw woning is dus vooral zichtbaar net boven plinthoogte. 

Oorzaak

Door optrekkend vocht worden de muren aan de binnenkant van een gebouw nat, dit komt voor in kelders, maar ook boven het maaiveld kunnen wanden vochtig worden. Optrekkend vocht ontstaat door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van de wanden en/of het metselwerk. Vochtige muren kunnen niet worden afgewerkt met bijvoorbeeld een pleisterlaag of behang.

Oplossing

Om optrekkend vocht in huis te bestrijden zijn er verschillende methodes. De staat van uw woning en het vochtgehalte in uw muren zullen bepalend zijn welke methode het meest geschikt is voor uw woning.

1.Injecteren

U kunt uw muur laten injecteren tegen optrekkend vocht. Bij injecteren worden er op plinthoogte gaatjes in uw muren geboord en deze worden opgevuld met een vochtwerende gel die uitzet in uw muur.

2.Carebrick

Een andere methode om optrekkend vocht in huis te bestrijden is de techniek van Carebrick. Hierbij worden elementen met een keramische koker in uw vochtige muren geplaatst. Hiermee zorgt Carebrick voor een gecontroleerde koudebrug. Vocht heeft van nature de eigenschap om naar het koudste punt te trekken, in dit geval de elementen. Door twee openingen aan de buitenzijde van de elementen ontstaat er een luchtstroom. Vocht wordt aangetrokken en kan door de natuurlijke luchtstroom verdampen.

3.Onderkappen

Daarnaast is het onderkappen van uw muren een mogelijkheid om vocht in huis te bestrijden. Dit is het achteraf aanbrengen van een waterkering. Met waterkering wordt een object bedoeld wat als doel heeft om het (oppervlakte)water tegen te houden. Tegenwoordig worden bijna alle woningen standaard voorzien van een waterkering. Maar dit is bij oudere woning niet het geval. Het achteraf aanbrengen hiervan is een behoorlijke kostbare en ingrijpende renovatie.

 

Condensatieproblemen 

 

Omschrijving

Een koud glas drinken op een warme zomerdag zal direct met waterdamp beslaan. Dit noemen we condens. Lucht kan maar tot een bepaalde temperatuur vocht vasthouden. Het punt waarop de lucht in waterdamp verandert noemt men ook wel het dauwpunt. In huis ontstaat bijvoorbeeld door gebruik van warm water waterdamp. Als deze vochtige lucht de ruimte niet kan verlaten, zal dit als condens neerslaan op koude oppervlakken, zoals ramen, spiegels, muren en plafonds. De kans dat er vochtplekken, schimmels en een muffe lucht ontstaan, is dan ook groot. 

Hoe te herkennen?

vocht in huisCondens, vocht- en schimmelplekken zijn duidelijke kenmerken van een teveel aan vocht in een ruimte.  U herkent een condensatieprobleem aan de volgende kenmerken:

 • Beslagen ramen
 • Zwarte schimmel
 • Muffe lucht
 • Klam gevoel
 • Hoge luchtvochtigheid in huis
 • Gezondheidsklachten

Oorzaak

Condensatieproblemen zijn eigenlijk altijd het gevolg van slechte ventilatie. Goede ventilatie is ontzettend belangrijk voor een gezond en aangenaam leefklimaat. Als u thuis te weinig ventileert kan dat tot schade en gezondheidsklachten leiden. Goede ventilatie is dus erg belangrijk want het voert niet alleen vochtige lucht af naar buiten, maar zorgt er ook voor dat de concentraties koolstofdioxide in huis een gezond niveau hebben. Een te hoge concentratie CO₂ in de lucht veroorzaakt diverse klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. In een woning die voldoende wordt geventileerd is altijd voldoende zuurstof aanwezig. 

Condensatieproblemen oplossen

Door uw woning goed te ventileren kunt u zelf dus al deze oorzaak van vocht in huis bestrijden.

1. Ramen open

Zorg voor voldoende frisse lucht, zet ramen en/of deuren zoveel als mogelijk open. Probeer, ook in de winter, minimaal een kwartier per dag uw huis te luchten door de ramen open te zetten.

2. Ventilatieroosters

Gebruik de aanwezige luchtroosters 24 uur per dag. Geen ventilatieroosters? Mocht u van plan zijn uw kozijnen te vervangen of dubbel glas te plaatsen zorg dan voor luchtroosters, hiermee kun u uw woning 24 uur per dag ventileren. 

3. Mechanische ventilatie

Gebruik uw mechanische ventilatiesysteem, zeker na het douchen, op de hoogste stand. Heeft u op dit moment geen ventilatie mogelijkheden dan is er tegenwoordig een hele mooie oplossing beschikbaar om energie zuinig te ventileren. U kunt dan een decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning laten plaatsen in de ruimte met de condensatieproblemen. Door beter te ventileren zal de relatieve luchtvochtigheid in huis dalen en zullen de muren droog blijven. Schimmels hebben bij droge muren geen kans en kunnen bij een goede luchtvochtigheid definitief worden verwijderd. Goede ventilatie kan dus wonderen verrichten.

4. Anti condensatie systeem

Het CAREBRICK© anti condensatie systeem pakt beide factoren van condensatie effectief en bij de kern aan. Het systeem brengt de relatieve luchtvochtigheid in huis op een juist niveau en verwarmd de koude muren van uw woning.

 

Doorslaand vocht (koudebruggen) in huis bestrijden

 

Omschrijving

Doorslaand vocht is vocht dat als het ware door uw muur heen komt. Dit komt eigenlijk alleen voor in gemetselde muren en in de buitengevels van woningen. Bij scheuren of beschadigingen in uw gevel kan regenwater makkelijk door de buitenmuur naar binnen slaan en ook de binnenmuur vochtig maken.

Hoe te herkennen?

Doorslaand vocht herkent u net als optrekkend vocht aan natte plekken op de muur. In tegenstelling tot optrekkend vocht verschijnen de plekken meer dan 70 centimeter boven plinthoogte in het midden op de muur. Tekenen van een vochtige muur zijn loslatend stucwerk en er kunnen schimmels zichtbaar zijn.

Oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken spelen bij doorslaand vocht. Het kan door de stenen of het voegwerk komen. Sommige steensoorten nemen makkelijker vocht op dan andere. Voegwerk slijt na verloop van tijd waardoor ook makkelijker regenwater kan doordringen. Er kan ook sprake zijn van een ‘koudebrug’. Een koudebrug is een verbinding in de constructie waarbij kou van de buiten naar de binnenzijde geleid wordt. Bijvoorbeeld door valspecie in uw spouwmuur, muurankers, een onderbreking in uw isolatie of stalen raamkozijnen. Gevolg van een koudebrug is condensatie van waterdamp wat kan leiden tot vochtplekken. De muur raakt aangetast en verzadigd met vocht en dit kan doorslaan naar uw binnenmuur.

Oplossing

Controleer eens in de zoveel jaar uw voegwerk en herstel dit tijdig. Eventuele scheuren in de muur kunt u beter ook zo snel mogelijk (laten) herstellen. Controleer uw spouwmuur op specie/puin en verwijder deze. Op uw buitenmuur kunt u een waterafstotende laag aanbrengen de goedkoopste oplossing hierin is speciaal hiervoor bestemde verf. U kunt er ook voor kiezen om de gevel te laten impregneren. Een specialist zal uw gevel dan behandelen met een vuil en waterafstotend middel.

 

Combinatie Doorslaand vocht en condensatie 

 

Omschrijving

Bij doorslaand vocht met als oorzaak een koudebrug zal regenwater dus naar binnen geleid worden. Daarnaast zal deze brug ook kou en wind van buiten geleiden en zal uw binnenmuur kouder worden.

Hoe te herkennen?

Dit probleem is lastig te herkennen voor een leek. Het beste advies bij loslatend stucwerk, vocht of schimmelplekken is een expert in te schakelen.

Oorzaak

Doordat het binnen vaak warmer is condenseert waterdamp op de koude plekken op uw muur, dit kan voor vochtplekken zorgen. Op deze manier kan een koude brug zowel de oorzaak zijn van doorslaand vocht als condensatieproblemen.

Oplossing

Met de volgende 3 oplossingen kunt u deze vorm van vocht in huis bestrijden:

 1. Puin in de spouw (laten) verwijderen
 2. Carebrick systeem
 3. Ventileren

Gratis vochtinspectie

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!