Na-isolatie en vocht

 In vochtbestrijding, vochtige muur

Na-isolatie en vocht

We ontvangen wekelijks vragen over na isolatie en vocht, om deze vragen te beantwoorden hebben we dit artikel geschreven. Het inbrengen van na-isolatie in spouwmuren is een omstreden onderwerp. U zult hier veel verschillende meningen over vinden, in dit artikel beschrijven we onze mening en visie over het uitvoeren van na-isolatie.

Wat is na-isolatie?

Na-isolatie is het opvullen van de lege ruimten in de spouw met isolerend materiaal. Hier zijn verschillende mogelijkheden in: glaswol, EPS parels en PUR-schuim zijn de meest toegepaste technieken. Indien er nog geen isolatie in uw muren aanwezig is kan het na-isoleren van uw spouwmuren de isolerende waarde van uw woning verhogen. Dit betekent dat uw woning in de winter sneller op zal warmen en deze warmte beter zal vasthouden. In de zomer zal uw woning koeler zijn. Ondanks dat het erg mooi klinkt, is onze ervaring met na isolatie helaas vaker slecht dan goed. (dit komt natuurlijk ook omdat alleen mensen met problemen hiermee bij ons komen)

 

De voor – en nadelen van het plaatsen van na-isolatie

Aan het na-isoleren van uw muren zitten voordelen en nadelen verbonden. Deze neem ik graag met u door! Allereerst moet het mogelijk zijn om na isolatie te plaatsen, dit kan enkel in spouwmuren. Indien uw woning gebouwd is tussen 1920 en 1980, is de kans groot dat uw woning spouwmuren zonder isolatie heeft. Indien uw woning na 1980 gebouwd is, dan is de kans groot dat uw spouw al geïsoleerd is.

Voordelen

Energiebesparing

Energie besparen in huis | Verlaag de rekening en verbeter het klimaatHet na-isoleren van uw spouwmuren zorgt ervoor dat uw woning sneller opwarmt, maar ook minder warmteverlies heeft. Hierdoor bespaard u op uw energierekening, deze besparing is het hoogste wanneer er nog geen isolatie uw spouwmuur zit. Indien er al isolatie in uw spouwmuur zit zal de energiebesparing naar verhouding minder zijn. U kunt aan een besparing van 20% tot 30% per jaar denken, indien de isolatie op een juiste manier wordt aangebracht.

Een aangenamer binnenklimaat

Doordat uw woning minder warmteverlies heeft en sneller opwarmt wordt het klimaat in uw woning prettiger.

 

Nadelen

Te weinig ventilatiemogelijkheden

Indien u uw muren laat na isoleren maar de ventilatie mogelijkheden in uw woning niet voldoende zijn, dan is de kans aanwezig dat u een condensatieprobleem gaat creëren in huis. Dit kan leiden tot schimmels, loslatend stucwerk en een vochtig leefklimaat in uw woning.

Vochtproblemen

Onze ervaring leert dat het uitvoeren van na isolatie terwijl u al een vochtprobleem heeft, vaak erg slecht uitpakt. Het lastige hierbij is dat u zelf niet altijd weet dat u al een vochtprobleem heeft. De voordelen zijn dan eigenlijk niet meer merkbaar maar de nadelen worden juist versterkt. Wanneer de isolatie nat wordt verergert dit eigenlijk alleen de problemen bij u thuis.

Na-isolatie en vochtproblemen

Zoals we bij de nadelen van na-isolatie al verteld hebben, kan na-isolatie voor ernstige vochtproblemen zorgen. Hier hebben wij het in het verleden een artikel over geschreven: Via deze link kunt u het artikel terug lezen. In dit artikel krijgt u meer informatie waar u op moet letten en welke richtlijnen bij na-isolatie gelden.

Na-isolatie en het Carebrick systeem?

Wij krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om het Carebrick systeem te plaatsen en na-isolatie in de muren aan te brengen, om hier antwoord op te geven: dit is zeker mogelijk! Het is juist een goede samenwerking tussen beide toepassingen.

Ik zal aan u uitleggen waarom: zowel het Carebrick systeem als na-isolatie verhogen de isolerende waarde van een woning. Echter wordt door het Carebrick systeem het grootste risico en nadeel van na-isolatie opgevangen. Indien het isolatiemateriaal namelijk vochtig wordt zal het Carebrick systeem dit vocht verwijderen uit de spouw en uit het isolatiemateriaal. Hierdoor blijft de isolatie zijn werking behouden en is het niet mogelijk dat deze nat blijft of wordt. Hoe dit proces in zijn werk gaat kunt u in onderstaande afbeelding zien.

Vochtinspectie?

Heeft u uw muren laten na-isoleren en denkt u na het lezen van dit artikel, ik zou graag een afspraak maken? Dat kan! Wij komen vrijblijvend bij u langs en kunnen u van uw vochtprobleem af helpen.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!