Optrekkend vocht, hoe herkent u het?

 In Fundering, Optrekkend vocht

In dit artikel willen we u graag meer vertellen over het vochtprobleem: optrekkend vocht. Waardoor wordt het veroorzaakt? Hoe kunt u het herkennen? Welke mogelijkheden zijn er om het probleem op te lossen? In welke woningen komt het wel of niet voor. Wij beantwoorden uw vragen! 

Hoe herkent u het?

Optrekkend vocht kan erg moeilijk zijn om te herkennen. Toch zijn er een aantal tekenen waarop u kunt letten. Optrekkend vocht komt altijd vanaf onder, het trekt bijna nooit verder op dan 60 cm hoog, het is bijna altijd op meerdere plekken in huis aanwezig. Eigenlijk is het probleem vaak groter als dat u zelf inschat. Metingen zijn dan ook leidend hierbinnen. Indien het optrekkend vocht betrefd zal het vochtpercentage hoger op de muur steeds lager worden. Er kunnen schimmels ontstaan bij optrekkend vocht net zoals bij alle andere vochtproblemen. 

De schade die optrekkend vocht veroorzaakt is vaak het heftigst van alle vochtproblemen. Hierbij kunt u denken aan grote stukken loslatend schilder en stucwerk. 

 

Indien u een optrekkend vocht probleem heeft is dit vaak te merken aan bepaalde factoren in uw woning. Bijvoorbeeld dat het kil en klam aanvoelt, u last heeft van koude trek in huis of dat het erg lang duurt voordat uw was volledig gedroogd is. 

Vochtinspectie

Indien u last heeft van bovenstaande problemen komen wij graag vrijblijvend bij u een vochtinspectie uitvoeren. Onze vochtexperts zullen uw vochtproblemen inspecteren en een oplossing op maat aan u bieden. 

Klik hier om naar de oplossing te gaan!

Optrekkend vocht buitenmuren

Optrekkend vocht is het makkelijkste te herkennen indien u geen voorzetwanden heeft. Het komt het meest voor in de buitenmuren van woningen. Dit komt omdat deze muren vaak geschakeld staan op de fundering. De capillaire werking van de bakstenen zorgt ervoor dat het vocht langzaam kan opgetrokken in de stenen. Het is vaak een proces dat meerdere jaren opgebouwd is. Wanneer u het probleem ontdekt is het dus eigenlijk al in een vergevorderd stadium. Om de stenen weer te drogen is een langzaam proces, dit komt doordat stenen een maximale vochtafgifte hebben. Het is dus niet mogelijk om sneller vocht af te voeren uit de steen dan de maximale vochtafgifte. 

Vooral in woningen van voor 1970 is dit de voornaamste reden voor optrekkend vocht. Waarom is dit? We hebben hier een artikel over geschreven! Klik hier om naar het artikel te gaan. 

CAREBRICK® systeem

Het CAREBRICK® systeem benut de maximale vochtafgifte van uw steen. Na 2 jaar garanderen wij 100% dat uw muur onder de streefwaarde van 15% zit. Verder zorgt ons systeem ervoor dat er geen vocht meer kan optrekkend, dit komt doordat de afgifte van het systeem groter is dan de opnamecapaciteit van de muur. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw vochtprobleem niet meer terug zal komen.

Optrekkend vocht inpandige muren

Optrekkend vocht komt ook regelmatig voor in inpandige muren. Vaak gaat het om een “oude muur” wat een buitenmuur is geweest, door verbouwingen is deze muur uiteindelijk inpandig geworden. Hierdoor staat de muur nog steeds in verbinding met de fundering waardoor het mogelijk is voor vocht om op te trekken. Natuurlijk zijn er ook een tal aan andere situaties mogelijk waardoor vocht in een inpandige muur kan gaan optrekken. 

Injecteren

Bij injecteren wordt er op plint – niveau een waterkering in de muur gespoten. Dit zorgt ervoor dat het niet langer mogelijk is voor vocht om op te trekken in deze muur. Injecteren beschermt uw muur voor grofweg 7 tot 10 jaar tegen optrekkend vocht, hierna is de waterkering verzadigd en zal de muur opnieuw geïnjecteerd moeten worden.

Wilt u een vrijblijvende afspraak?

Plan via onderstaand formulier uw compleet vrijblijvende afspraak in!

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!