Vochtmeters! Welke soorten zijn er en wat kunt u ermee?

 In Fundering, Optrekkend vocht

In dit artikel vertellen we u graag wat meer over de apparatuur die wij gebruiken tijdens een vochtinspectie. Een vochtmeter is in de praktijk erg belangrijk bij het uitvoeren van bouw en/of herstelwerkzaamheden. Laat uw muren altijd door een expert meten voordat u ingrijpende werkzaamheden laat uitvoeren. Dit zien wij in de praktijk vaak misgaan. Laat bij een vermoeden van optrekkend vocht altijd de muren meten.

Typen vochtmeters

Er zijn een aantal verschillende typen vochtmeters, we zullen deze met u doornemen. Het doel van een vochtmeter is het vochtpercentage in een materiaalsoort te meten. Dit gebeurt aan de hand van radiogolven. Hoe meer vocht het materiaal bevat, hoe meer radiogolven er worden afgezonden. Het is daarom een goede tool om te bepalen hoe ver de muur in het drogingsproces is. Aanvullend is het van groot belangrijk om goede metingen te laten uitvoeren om uw probleem in kaart te brengen. 

Daarom is het belangrijk altijd een vochtmeter te gebruiken voordat u gaat, stucen, schilderen en behangen. Optrekkend vocht meten: Altijd het beste van onderen naar boven meten.

Destructieve vochtmeters

Destructieve vochtmeters zijn vooral toepasbaar om het vochtpercentage van hout te meten. Deze vochtmeters worden vaak toegepast bij restauratie en ruwbouw. Dit type vochtmeter laat kleine schades achter in het materiaal door de pinnetjes. Metingen zijn betrouwbaar.

Relatieve vochtmeters

Relatieve vochtmeters zijn even betrouwbaar als destructieve vochtmeters. Dit type vochtmeter bestaat uit een meetkop die simpelweg tegen de vochtige muur aangedrukt wordt om het percentage te meten. Deze vochtmeter maakt geen schade op de muur. Handig voor als u uw schilderwerk niet wilt beschadigen en optrekkend vocht wilt meten.

Hygrometers

Hygrometers meten de relatieve luchtvochtigheid bij u in huis. Het bepaald de dichtheid van vloeistoffen in de lucht. De verhouding wordt weergegeven tussen de in de lucht aanwezige waterdamp versus de hoeveelheid vocht die de lucht bij een gegeven temperatuur maximaal kan bevatten. De streefwaarde hiervan is tussen de 40% en 60%. 

Bij een te hoge relatieve luchtvochtigheid moet er geventileerd worden.

Nu u een beeld heeft welke soorten vochtmeters er zijn, gaan we u vertellen hoe deze worden toegepast in de praktijk. 

 

Vochtmeter: veel gebruikte toepassingen

Vochtmeters worden het vaakst gebruikt voor de volgende toepassingen:

  1. Opsporen van lekken
  2. Controle van pleisterwerk in functie van schilderen of behangen
  3. Luchtvochtigheid meten
  4. Vochtigheid van vloeren meten, bijvoorbeeld voor het leggen van parket of laminaat
  5. Waterdicht maken van de kelder
  6. Vocht meten van (brand)hout
  7. Controleren van houten meubels
  8. Tuin- en landbouw: meten van grondvochtigheid

 

FLIR

Onze vochtexperts maken gebruik van de verschillende FLIR modellen. Deze vochtmeters zijn gerenommeerd om hun betrouwbaarheid en accuraatheid. Verder zijn ze uitgerust met een warmtebeeldcamera om nog een verdiepende analyse te kunnen geven. 

Diagnose stellen

Het correct uitlezen van een vochtmeter vaak lastig. De interpretatie van deze resultaten is alles om een juiste diagnose te stellen. Dit komt omdat er afhankelijk van het merk verschillende percentages of uitkomsten kunnen worden afgelezen. Daarom is het belangrijk iemand met verstand van zaken de metingen te laten aflezen.

Wilt u een vrijblijvende afspraak?

Wilt u dat we bij u thuis komen kijken om mogelijk optrekkend vocht te meten?Plan via onderstaand formulier uw compleet vrijblijvende afspraak in!

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!