Optrekkend vocht: kosten door gevolgschade

 In Optrekkend vocht

Wat zijn de gevolgen als u last heeft van optrekkend vocht in uw muren en u doet er niets aan?

Dan ontstaat er schade aan de muren, die wordt veroorzaakt omdat er dampdruk ontstaat. Er ontstaat een drukverschil wanneer het water uit de muur verdampt. Door dit drukverschil wordt het stucwerk of behang van de muur afgedrukt.

Het opnieuw laten stukadoren van een muur is een kostbare zaak. Het loszittende stucwerk moet worden verwijderd en de muren zullen opnieuw gestuct moeten worden. In de meeste gevallen moet de gehele muur worden gedaan omdat het resultaat anders niet mooi is. De kosten hiervan zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal muren waar u last heeft van optrekkend vocht, maar deze kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Bij een houten vloeren kan een ander probleem ontstaan, de koppen van balklaag waar de vloer op ligt, staan in contact met de vochtige muur. Daardoor gaan deze rotten en bestaat het gevaar dat je op termijn door de vloer heen zult zakken. De kosten voor het vervangen van een vloer liggen tussen de 10 en 20 duizend euro.

Alleen nieuw stucwerk aanbrengen heeft weinig zin als de oorzaak niet wordt aanpakt

Optrekkend vocht dat in een muur blijft zitten, wil eruit. Als er alleen nieuw stucwerk wordt aangebracht, zal dat na verloop van tijd weer loslaten omdat er nieuw vocht wordt aangevoerd. Deze oplossing is daarom niet aan te raden want met deze methode worden alleen de gevolgen aangepakt en niet de oorzaak. Door uitsluitend opnieuw te stuken, worden alleen de gevolgen van de vochtige muur hersteld. In feite ben je dus een dief van je eigen portemonnee.

De oorzaak van optrekkend vocht aanpakken: wat kost dat?

Er zijn verschillende methodes om het vocht in uw muur te bestrijden. De meest bekende zijn injecteren en het ventilatiesysteem van CAREBRICK waarbij het vocht uit uw muur verdampt.

De kosten van injecteren bedragen gemiddeld € 175 per strekkende meter spouwmuur, indien u alleen uw binnen- of buitenmuur laat injecteren, kunt u rekenen op een gemiddelde kostprijs van € 100 euro per strekkende meter.

De kosten van het CAREBRICK Ventilatiesysteem bedragen €125 per strekkende meter voor een spouwmuur.

MUUR INJECTEREN VS CAREBRICK Systeem

  Injecteren CAREBRICK Systeem
Kosten per meter spouwmuur € 175 € 125 ✅
Kosten per meter enkelsteens muur € 90 ✅ € 125
Garantie 10-20 jaar Levenslang ✅
Levensduur Afhankelijk van het gebruikte materiaal werkt het 10-20 jaar Werkt altijd ✅
Werkt bij houten vloeren Nee, alleen boven de laag van injecteren Ja ✅
Stucwerk binnenzijde buitenmuur Ja alle buitenmuren die geïnjecteerd worden Alleen waar vochtschade zit ✅
Werkt bij muren met (haar)scheuren Beperkt Ja ✅
Werkt bij inpandige muren Ja ✅ Beperkt
Radiatoren verwijderen Ja Nee ✅
Keukenkasten verwijderen Ja Nee ✅

Is het waterdicht maken van een muur een optie?

Muren impregneren of waterdichte verf aanbrengen heeft geen enkele zin. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door de zuigende werking van uw muur. Het vocht wordt aangevoerd vanaf de fundering. Het waterdicht maken van de binnenkant of de buitenkant van de muur heeft daarom geen enkele zin. Het waterdicht maken (impregneren) van muren zal eerder averechts werken, omdat het vocht dat via de fundering wordt opgezogen, daardoor wordt opgesloten. Hierdoor kan het natuurlijke verdampingsproces ook niet meer plaatsvinden.

Het systeem in alle buitenmuren laten plaatsen of alleen daar waar u last heeft van optrekkend vocht?

Bijna alle vochtbestrijders adviseren om het systeem alle (buiten)muren van uw woning te laten installeren. De reden hiervan is dat vocht altijd de weg van de minste weerstand zoekt. Wanneer u het systeem in één van de muren laat plaatsen, betekent dit concreet dat de kans groot is dat de problemen zich verplaatsen naar andere muren waar de problemen eerst niet zichtbaar waren.

Conclusie

Indien de oorzaak van optrekkend vocht niet wordt aanpakt, bent u uiteindelijk altijd duurder uit omdat de herstelwerkzaamheden steeds weer opnieuw uitgevoerd moeten worden.

Wilt u de oorzaak van optrekkend vocht aanpakken, dan zijn er 2 methodes:

1. Het vocht sneller uit uw muur laten verdampen door middel van een “ventilatiesysteem” waardoor er meer vocht verdampt dan dat er door optrekkend vocht wordt aangevoerd;

2. Een waterdichte laag aan de onderkant van uw muur aanbrengen, door middel van injecteren.

De prijs voor deze werkzaamheden ligt tussen de €100 en €200 per strekkende meter muur. Het systeem kunt u het beste in alle buitenmuren laten plaatsen, omdat de kans groot is dat het probleem zich anders verplaatst naar muren waar het systeem niet aanwezig is.

Gratis vochtinspectie

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.

  [ult_sticky_section stick_behaviour=”stick_permanent” sticky_position=”bottom” sticky_position_lr=”right” sticky_gutter=”20″]

  [/ult_sticky_section]

  Recent Posts
  WhatsApp gesprek
  1
  Stel een vraag via WhatsApp
  Heb je een vraag?
  Stel hem hier en we reageren direct!