Vocht in huis verwijderen | wat zeggen de experts?

 In Vocht in huis

Vocht vanuit de bodem, leidingen of neerslag wil je natuurlijk niet in je woning hebben. In ieder huis is echter vocht aanwezig, denk hierbij aan waterdamp van douchen, wassen en ademen. Dit vocht wordt opgenomen door de materialen in uw woning. Dat hoeft geen probleem te zijn omdat met behulp van ventilatie het teveel aan vocht weer zal verdampen.
Een te vochtig huis is echter niet prettig om in te wonen. Er heerst vaak een onaangenaam binnenklimaat en er ontstaan schimmels en vochtplekken. Buiten het feit dat het niet prettig is om in een te vochtig huis te wonen, is het ook erg ongezond.
Wilt u vocht in huis verwijderen dan zult u een aantal stappen moeten doorlopen om de problemen structureel op te lossen. Dit stappenplan is samengesteld aan de hand van vele gesprekken met erkende vochtexperts die hun sporen hebben verdiend in de vochtbestrijding.

Stappenplan vocht in huis verwijderen (stap 1):

Vocht bronnen opsporen

Wilt u vocht in huis verwijderen dan dient u als eerste te achterhalen wat de oorzaak is van de vochtproblemen. Vocht in huis verwijderen begint dus met de zoektocht naar de vochtbronnen. Ik zeg bewust bronnen omdat het vaak voorkomt dat er meerdere vochtbronnen zijn die elkaar versterken. Mogelijke vochtbronnen zijn:

Klachten Mogelijke vochtbron
Vocht en schimmelplekken aan de onderzijde van de muren op de begane grond Optrekkend vocht
Onregelmatige vochtplekken op de binnenzijde van de buitengevel Doorslaand vocht
Vochtplekken op de koudste oppervlakken in de woning.
Denk hierbij aan de onderzijde van de muren op de begane grond,
maar ook aan enkelsteens gevels of andere koude muren
Condensatie van leefvocht
Vochtplekken op plafonds of boven aan muren op hoger gelegen verdiepingen Lekkage van regenwater
Vochtplekken op specifieke plekken op muren of vloeren Lekkage van leidingen

Zoals u hierboven kunt lezen lijken de patronen van klachten van de verschillende vochtbronnen soms op elkaar. Tevens is het vaak zo dat een vochtbron zoals doorslaand of optrekkend vocht, de vochtbron condensatie van leefvocht versterkt.

Vocht in huis verwijderen is vaak complex en vereist ervaring en de juiste apparatuur om de echte vochtbron vast te stellen.

Stappenplan vocht in huis verwijderen (stap 2):

Mogelijke aanpassingen woning overwegen

Vochtbron Mogelijke oplossing
Optrekkend vocht Injecteren muren
Carebrick Systeem
-Onderkappen
Doorslaand vocht -Impregneren muren
-Koudebrug opsporen en verwijderen
Condensatie van leefvocht Anti Condensatie Systeem
-Natuurlijke ventilatie m.b.v. luchtroosters
Mechanische ventilatie met warmteterugwinning
Lekkage van regenwater -Dakreparatie
-Hemelwaterafvoer reparatie
Lekkage van leidingen -Lekdetectie en reparatie
Stappenplan vocht in huis verwijderen (stap 3):

Vochtbestrijders selecteren

Er zijn in Nederland veel bedrijven actief in de vochtbestrijding.
Hieronder 3 tips om de juiste expert te kiezen:

Vocht in huis verwijderen is niet altijd eenvoudig. Helaas zijn er een groot aantal van deze bedrijven niet primair bezig met vochtbestrijding, denk hierbij aan aannemers, gevelreinigingsbedrijven, betonspecialisten en metselaars die vochtbestrijding “erbij doen”. De kans is dan groot dat er niet voldoende kennis en ervaring aanwezig is om het probleem adequaat op te lossen.

Tip 1: Kies een bedrijf dat vocht in huis verwijderen als core business heeft.

Er zijn een aantal bedrijven die gebruik maken van 1 vochtbestrijdings-methode (bijvoorbeeld bedrijven die alleen injecteren). Ieder vochtprobleem is uniek. Afhankelijk van de locatie en de aard van de vochtproblemen is de ene methode geschikter om de problemen op te lossen dan de andere. Soms is er zelfs een combinatie van verschillende methodes nodig.

Tip 2: Kies een bedrijf dat meerdere vochtbestrijdings-methodes hanteert.

Stichting Keurmerk Erkende Vochtexperts (SKEV) is een organisatie die zich bezighoudt met kwaliteitsbewaking in de vochtbestrijding branche. Bedrijven die zich bij SKEV willen aansluiten, moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het zijn betrouwbare bedrijven die op deskundige wijze hun werk doen. Zekerheden als een geschillencommissie zorgen ervoor dat de belangen van consumenten die zaken doen met een SKEV erkend bedrijf gewaarborgd zijn.

Tip 3: Kies een bedrijf dat SKEV erkend is.

Gratis vochtinspectie

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!