Vochtige muren, heeft u er last van?

 In Vocht in huis

U loopt door uw huis en ziet opeens een rare plek op de muur zitten. Wat is dat nou weer? Een Vochtplek!? Vochtige muren zijn een veel voorkomend en vervelend probleem. Het leidt tot schimmels en schade in en aan het huis, daarbij is het zelfs gevaarlijk voor uw gezondheid. In dit artikel zullen we de meest voorkomende redenen van vocht in huis bespreken en de verschillende mogelijke oplossingen behandelen. Bekijk ook onze vlog voor meer informatie!

Last van vochtige muren? Doe de test!

Wilt u van u vochtproblemen in huis af? Doe nu de test en wij helpen u verder (link naar test). U ontvangt vrijblijvend en GRATIS advies van ons! 

De oorzaken van vochtige muren

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt vooral voor aan de onderkant van de muur. Als u op de begane grond aan de onderkant van de muur een vocht of schimmel plek heeft, dan is dit bijna altijd het gevolg van optrekkend vocht. Het ontstaat doordat het vocht via de fundering in de gevel van uw huis trekt. Indicatoren voor optrekkend vocht zijn: loslatend behang, beschadigt pleisterwerk en schimmel.

Vochtige muren

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt eigenlijk alleen voor in gemetselde muren en in de buitengevels van uw huis. Dit komt omdat cement en baksteen poreuze materialen zijn. Ofwel dit zijn materialen die vocht opnemen. Stelt u zich voor dat de buitengevel van uw huis beschadigd is, regenwater kan hierdoor makkelijk door de buitenmuur naar binnen slaan en de binnenmuur vochtig maken. Hierdoor kunnen er vervolgens weer schimmels op de vochtige muur ontstaan.

Vochtige muren

Condensatie vocht

Dit ontstaat door vocht wat je eigenlijk zelf produceert. Even een vergelijking: stelt u zich voor dat u intensief gaat sporten terwijl u een regenjas aan heeft. U zweet veel zonder dat dit vocht ergens naar toe kan. Condensatie vocht komt voor in elk huis of het nou een oud huis of een nieuw huis is. Het is eigenlijk afhankelijk van de ventilatie mogelijkheden of het een probleem gaat vormen of niet. Condensatie vocht kunt u herkennen aan onder andere schimmelvorming, beslagen ramen en vochtplekken.

Vochtige muren

Koudebruggen

Deze ontstaan door slecht afgewerkt metselwerk. Overgebleven puin maakt contact met de binnenmuur en zorgt ervoor dat de binnen muur vocht op gaat nemen, wat weer zorgt voor vochtige muren. Er wordt als het ware een “brug” gevormd tussen de buiten- en binnenmuur. Standleidingen kunnen ook voor het ontstaan van koudebruggen zorgen. Dit komt omdat de leiding de isolatie eigenlijk onderbreekt.

Vochtige muren

Lekkage

Lekkages kunnen zich voordoen in de leidingen, dakgoot en de cv ketel. Verder kunnen scheuren in de muren ook een oorzaak zijn van lekkages. Het kan een lange tijd duren voordat je een lekkage opmerkt, dit komt doordat het vaak maar om een paar druppels water per uur gaat. Hierdoor merkt u een lekkage vaak eigenlijk pas wanneer u al last heeft van vochtige muren.

Vochtige muren

De oplossingen!

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht kan op verschillende manieren opgelost worden. De eerste oplossing is door de vochtige muren te injecteren met een speciaal chemische gel waardoor er een waterkering ontstaat. Hierdoor kan het vocht niet langer optrekken in de muur. De tweede oplossing is ons eigen Carebrick systeem, ons systeem trekt vocht aan. Door de openingen in het element komt een condensatieproces opgang. Hierdoor verdampt het vocht op een natuurlijke manier!

Dit is hoe het werkt: Door de opening van het element (1) kan buitenlucht (2) de luchtkamers (3) van het element (4) instromen. Door de tweede opening (5) ontstaat doorstroming of doortocht. Hierdoor koelt de lucht in de koker af door middel van het verdampingsproces en er ontstaat een koudebrug (6). Het vocht in de muur (7) en de spouw (8) stroomt naar deze koudste plek, verzamelt zich daar en wordt vervolgens automatisch met de luchtstroom mee naar buiten gezogen en afgevoerd (9). Bij dit proces verdwijnt ook het vocht in en aan de binnenzijde van de muur (10).

Carebrick Systeem-bovenaanzicht-spouw

Doorslaand vocht

Een veel voorkomende oplossing voor doorslaand vocht is het impregneren van uw buitengevel. Impregneren is het aanbrengen van een beschermlaag die brandwerend is, schimmel voorkomt en waterafstotend is. U kan hiervoor een specialist laten komen maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Het Carebrick systeem is ook een mogelijke oplossing bij doorslaand vocht.

Vochtige muren

Condensatie vocht

Condensatievocht is op te lossen door meer te ventileren in huis. Het is eigenlijk per woning verschillend wat de meest effectieve manier is om dit te doen. Het hangt namelijk af van de isolatie en het energie verbruik. Soms kan een simpele oplossing al volstaan, bijvoorbeeld door een afzuiger te plaatsen in de douche of ventilatieroosters te plaatsen in het raam.

Koudebruggen

Een oplossing bij een koudebrug is, een kijk nemen tussen het spouw om te kijken of er een koudebrug aanwezig is. Indien er een koudebrug aanwezig is moet deze verwijderd worden. Vervolgens kan de spouw opnieuw geïsoleerd worden.

Lekkage’s

Bij lekkages is belangrijk om eerst te checken of het vocht überhaupt door een lekkage is veroorzaakt. Dit kan gedaan worden door te kijken of er een leiding loopt in de buurt van de vochtplek.

De resultaten

Het is bij een vochtprobleem lastig vast te stellen of het om 1 van de bovenstaande redenen gaat of dat er sprake is van een combinatie van problemen. Een vochtprobleem dat te lang niet opgelost wordt, kan zorgen voor veel schade aan je huis en uiteindelijk zelfs aan je gezondheid. Het is daarom belangrijk om dit snel en goed aan te pakken. Carebrick kan u helpen met vinden van de oorzaak van uw vochtprobleem en natuurlijk ook bij het oplossen! Hiernaast kunt u het resultaat van ons Carebrick systeem over de lange termijn zien.

Vochtige muren

Gratis vochtinspectie

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Recommended Posts
  WhatsApp gesprek
  1
  Stel een vraag via WhatsApp
  Heb je een vraag?
  Stel hem hier en we reageren direct!