Vocht in huis is slecht voor uw gezondheid

 In Vocht in huis

Vocht in huis

Vocht in huis kan voor veel overlast zorgen. Het zorgt er onder andere voor dat het leefklimaat in huis slechter wordt. Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden, vooral voor mensen met astma is dit zeer schadelijk. Vocht in huis kan ook leiden tot ongedierte in huis en uiteindelijk tot flinke schades aan uw huis. In onderstaand artikel gaan we u meer vertellen over de risico’s van vocht in huis.

De gezondheidsrisico’s

Chronische Rhinitis

(chronische) Rhinitis, ofwel een ontsteking van het neusslijmvlies, een verkoudheid! chronische Rhinitis wordt veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid in huis of door een slecht geventileerde omgeving in huis. De gevolgen van vocht in huis namelijk schimmels en huisstofmijt dragen hier een factor aan bij.

vocht in huis

Zwarte schimmel

Door een lekkage, optrekkend vocht, doorslaand vocht en andere soorten vochtproblemen kunnen slapende schimmels actief worden in uw huis. Zwarte schimmel vermenigvuldigd zich door middel van een schadelijke chemische stof. Wanneer u deze stoffen inademt kan het leiden tot een moeilijke en pijnlijke ademhaling. Aanraking met de huid zorgt voor wondjes en een geïrriteerde huid. Inslikken van de sporen kan leiden tot darm – en maag ontstekingen. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk dat de schimmelsporen de bloedvaten van de hersenen kunnen binnendringen en de bloedsomloop vertragen. De sporen kunnen ook nog het zenuwstelsel aantasten en schade aanrichten. Gevoel, denk en bewegingsfuncties kunnen door zwarte schimmel worden aangetast. Het is mogelijk dat uw reactie vermogen dermate verlaagt wordt dat het lijkt alsof u een borrel heeft gedronken.

vocht in huis

Formaldehyde

Formaldehyde komt voor in de lijm van onder andere houtpanelen, spaanplaten en voorgelijmde vloerbekleding of behang. Het is een kleurloos gas met een sterke en prikkelende geur. Bouwmaterialen die formaldehyde bevatten geven deze langzaam af aan de omgeving. Bij een hoge luchtvochtigheidsgraad verhoogt de concentratie formaldehyde in de ruimte. Formaldehyde kan zorgen voor irritaties en ontstekingen van de oogslijmvliezen, de luchtwegen, duizeligheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs tot slaap en geheugenstoornissen. Door goed te ventileren neemt het formaldehyde gehalte in een ruimte af en kunt u bovenstaande klachten voorkomen.

vocht in huis

Huisstofmijt

Dit beestje kom je eigenlijk overal ter wereld wel tegen. Vooral in warme vochtige omgevingen vermenigvuldigt dit beestje zich zeer snel. Ruim 10% van de bevolking in Europa heeft last van een allergie voor de huisstofmijt.

Ongedierte door vocht in huis

Vochtige plekken in huis bevatten veel voedsel voor ongedierte. De schimmels en zwammen die ontstaan in uw huis dienen als voedselbron voor het ongedierte. Als de temperatuur goed is dan bevorderd dit ook nog eens de voortplanting van de diertjes. De meest voorkomende soorten ongedierte zijn: zilvervisjes, houtwormen, ringwormen, kakkerlakken, ratten en muizen. Door het ontstaan van een micro organisme in uw huis kunnen kleine vochtproblemen zich snel verder ontwikkelen tot grote vochtproblemen.

Mogelijke oplossingen voor uw vochtprobleem

Het gevaar van deze klachten is dat er een lange tijd voorbij kan gaan voordat deze klachten ontstaan. Vaak worden de klachten ook afgerekend aan ouderdom, terwijl dit niet het geval is. Om het leefklimaat in uw huis te behouden is het van belang snel uw vochtprobleem aan te pakken. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Elke oplossing heeft natuurlijk zijn voor en nadelen, dit is ook erg afhankelijk van wat voor soort vochtprobleem u heeft. De mogelijke oplossingen zijn:

Recent Posts
WhatsApp gesprek
1
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag?
Stel hem hier en we reageren direct!