7 effectieve manieren om vochtproblemen in huis op te lossen

Droog en Comfortabel wonen

Je vochtprobleem oplossen?

Vochtproblemen in huis kunnen erg vervelend zijn. Ze kunnen schade veroorzaken aan je woning en zelfs je gezondheid beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om vochtproblemen aan te pakken en je huis weer gezond en comfortabel te maken. In dit artikel bespreken we zeven van deze methoden. Of je nu te maken hebt met condensatie, lekkages of opstijgend vocht, hier vind je praktische oplossingen voor jouw vochtprobleem.

De zeven praktische methodes

Ventilatie verbeteren:

Een van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen is dat er onvoldoende wordt geventileerd. Dat kan zijn doordat er te weinig ventileer mogelijkheden zijn of simpel door jouw ramen en roosters dicht te houden.

Zorg er dus voor dat je vooral in vochtige ruimtes alles goed laat doorluchten. Dit kan je doen door ventilatieroosters open te zetten of te installeren, gebruik afzuig-ventilatoren en open regelmatig ramen om vochtige lucht af te voeren.

vochtprobleem oplossen

Isolatie controleren 

Slechte isolatie kan ook vochtproblemen veroorzaken, zoals bouwvuil, scheuren en kieren in je isolatie of muur. Wat ook vaak vochtproblemen kan veroorzaken, is het te goed isoleren van je huis. Dit houdt in dat alles zo dicht zit dat er geen verdamping plaatsvindt. Hierdoor ontstaat condensatie, bijvoorbeeld in je spouwmuur of in je stenen, wat doorslaat naar de binnenkant van je buitenmuur.

Controleer dus of er geen kieren, scheuren of vuil in de isolatie van je huis zit. Repareer of vervang beschadigde isolatiematerialen om vochtinfiltratie te voorkomen.

vochtprobleem oplossenh condens en schimmel in isolatie

Lekkages repareren 

Lekkages zijn vaak de boosdoeners achter vochtproblemen in gebouwen en woningen. Lekkages kunnen op verschillende plekken van je woning ontstaan bijvoorbeeld het dak, leidingen en kranen. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd controles uit te voeren rondom je woning. Zo voorkom je dat er ergens ongezien een lekkage jouw muren vochtig maakt.

vochtprobleem oplossen

Grondwater 

Opstijgend of ook wel optrekkend vocht genoemd kan een probleem zijn dat voornamelijk in oudere huizen voorkom. Dit heeft te maken omdat oudere huizen vaak geen waterkering hebben. Waterkering zorgt als een soort barrière dat grondwater tegenhoudt.

Onze Carebrick systeem is gespecialiseerd om grondwater uit jouw muren te trekken. Wilt u meer over het Carebrick systeem weten? druk gerust op de link. Overweeg ook het installeren van een waterkering om opstijgend vocht te voorkomen.

afbrokkelend stucwerk door optrekkend vocht

Binnentemperatuur reguleren

Condensatie ontstaat vaak wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken. Als dit gebeurt, zie je vaak schimmelvorming bovenaan jouw muren, bij de ramen of achter jouw meubilair.

Zorg voor een gelijkmatige binnentemperatuur en probeer jouw woning zo veel mogelijk te luchten. Dit kun je doen door je ramen openen of airconditioning te gebruiken. Wat ook kan helpen om condensatie te verminderen, is je verwarming aan te zetten.

Schimmel bestrijden

Schimmel komt voor in vochtige ruimtes, bijvoorbeeld een badkamer, keuken en wasruimtes. En soms ook in woonkamers en slaapkamers, dit heeft te maken met het levensvocht die wij creëren. Schimmel kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken.

Bestrijd schimmel door vochtige plekken grondig te reinigen en droog te maken. Gebruik speciale schimmelverwijderaars en zorg voor goede ventilatie om schimmelgroei te voorkomen.

schimmel op de muur vanwege optrekkend vocht

Professionele hulp inschakelen

Heb je ondanks je inspanningen nog steeds last van vochtproblemen, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een specialist kan de oorzaak van het probleem achterhalen en passende oplossingen voorstellen. Ze kunnen ook advies geven van langdurige preventie.

Contact 

Onze deskundige specialisten staan klaar om je te helpen bij het identificeren van de oorzaken en bieden wij een passende oplossing voor je vochtprobleem.

Heb je vragen of wil je een gratis inspectie met ons inplannen? Neem dan gerust contact met ons op via het telefoonnummer 024 300 11 22 of laat je contactgegevens achter via het onderstaande formulier.

Gratis inspectie

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  WhatsApp gesprek
  1
  Stel een vraag via WhatsApp
  Heb je een vraag?
  Stel hem hier en we reageren direct!